"Saznao sam da me Pape ne planira zvati protiv Kipra, a možda je i on trebao otići nakon SP-a"

Zvjezdan Misimović govorio o momentima u bh. dresu

"Saznao sam da me Pape ne planira zvati protiv Kipra, a možda je i on trebao otići nakon SP-a"

E. Škorić

Ponajbolji bivši nogometaš Bosne i Hercegovine Zvjezdan Misimović bio je gost legendarnom komentatoru Sabahudinu Topalbećireviću na Instagramu u live prijenosu.

Misimović, koji je ostavio veliki trag igrajući u dresu reprezentacije BiH, prisjećao se nekih ranijih vremena i kultnih utakmica, pa uostalom se prisjetio i utakmice protiv Francuske (1:1).

U toj utakmici imao je zapažen prodor, pao je u šesnaestercu Francuza, ali nismo dobili penal.

"Pa jest, zakačio me. Nema smisla da sam padam, jer sam pet-šest metara pred golom. Nije bilo potrebe da simuliram, mogao sam pucati", kazao je Misimović komentiravši sporni momenat i još jednom poručivši da smo oštećeni od strane sudija.

O utakmici u Parizu i remiju (1:1) zbog kojeg nismo otišli na Evropsko prvenstvo.

"Možda i najbolja utakmica. Baš sam neki dan gledao prvih 25 minuta, mi smo Francuze 'ubili'. S tom generacijom igrača nije nas zanimalo ko je protivnik. Igrali smo ofanzivno, tražili prilike i tada smo imali ofanzivnu varijantu na terenu. Šteta što nismo pobijedili, malo je falilo, isto taj penal nad Nasrijem...", prisjetio se Miske.

"Ta utakmica je bila najbolja. I taktički, a protivnik je bio svjetski. Pokazali smo da smo baš zrela ekipa. U sljedećim kvaifikacijama smo pokazali da smo bili zreli za nešto više", dodao je.

O Safetu Sušiću

"Pape je legenda, najbolji igrač BiH svih vremena. Nažalost, ja ga nisam baš uživo gledao. Jedino što o njemu pamtim je Svjetsko prvenstvo 1990. godine, kada sam ja imao osam godina. Tih je, miran, ali zna mnogo o fudbalu. Ima veliku zaslugu za plasman na Svjetsko prvenstvo".

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Brazilu su bile izuzetne, na kraju uspjeli smo da se plasiramo po prvi put na veliki turnir.

"Protiv Grčke smo dobili 3:0, kada sam promašio penal. Odigrali smo fenomenalnu utakmicu, nadigrali smo ih 90 minuta, oni nisu imali nijednu šansu. Slovačka kući... Nismo loše igrali, primili smo taj glup gol iz daljine, što nas je šokiralo. Onda revanš u Slovačkoj gdje je bila jako teška utakmica, znali smo da je sve moguće i tu smo pokazali da znamo odigrati i takve utakmice. Izet nas je izvukao kada je ušao i opalio onu bombu. Bilo je nenormalno koliko je bilo bh. navijača".

Naravno, morao je da pohvali i najvatrenije navijače...

"Nama mnogo znači podrška navijača. Te cijele kvalifikacije su nas navijači nosili. Oni su prepoznali neku ljubav prema dresu, prema državi i grbu. Bili smo kao jedno".

O igranju na Svjetskom prvenstvu

"San svih nas je bio taj veliki turnir, a onda još i Brazil, pa legendarna Maracana... Još prva utakmica protiv Argentine, san snova. To je bilo ostvarenje mog sna što se tiče reprezentativne karijere".

Ofsajd protiv Nigerije?

"Prošli bismo grupu sigurno da nije dosudio ofsajd i onda bi bilo sve moguće, ali nažalost nije se to desilo".

Jesi li možda ipak rano donio odluku da napustiš reprezentaciju?

"Možda i jesam. Poslije Svjetskog prvenstva razmišljao sam da je to vrhunac i možda je bolje da sam odeš nego da te nekada otjeraju jer si prespor i slično. Onda sam saznao da me Pape ne planira zvati za utakmicu protiv Kipra, da ne računa na mene i da neću dobiti poziv i onda je to sigurno bio dodatni motiv da se oprostim. Pape je imao neko drugo mišljenje kao trener. Njegov je posao da razmišlja, da vidi šta i kako, ali ja nisam imao neku posebnu ulogu u njegovim planovima. Nažalost, pokazalo se da nije bilo dobro. Možda je i on trebao poslije SP-a da kaže to je to  i da traži nešto drugo".

Messi, Ronaldo ili neko treći?

"Messi, pošto je on majstor, talenat, a Ronaldo je isto, svaka mu čast, ali on je to više uspio radom i disciplinom, a Messi jeviše znalac. Za mene postoji samo jedan Ronaldo, Brazilac i on je najbolji svih vremena uz Zinedinea Zidanea".

Najbolji trener koji Vas je trenirao?

"Pomoćni trener Bayerna me u drugom timu trenirao i pokazao mi je kako se igra taj 'odrasli' fudbal".

Šta nam je falilo, šta nam fali u reprezentaciji?

"Poslije te Lige nacija, gdje smo odigrali korektno, mada ni tu nismo nešto posebno igrali, sigurno da je Robi nažalost imao tu operaciju, gdje jednostavno ni on više nije bio pun energije, što je normalno i razumijem ga. Ključna utakmica je bila protiv Grčke. Psihološki smo malo pali i problem je u tim kvalifikacijama bio što nismo uspjeli dva puta zaredom odigrati dobru utakmicu. Na našu sreću imamo tu dodatnu šansu u play-offu gdje bismo dvije utakmice mogli imati kod kuće".

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

O Dušanu Bajeviću

"Duško je najtrofejniji naš trener. Legenda je i malo ko ima toliko iskustvo. Nama je bilo najbitnije da dođe kao interno rješenje za ove utakmice. Nije bilo dosta vremena, pa smo se složili da je Bajević najbolje rješenje. Drago mi je što mogu da sarađujem s njim i mogu od njega puno naučiti", zaključio je Misimović.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi