Fudbal je čudo: Upoznajte ligu sa dva kluba, sistem prvenstva je poseban
FOTO: Mirror

Ljubav prema lopti

Fudbal je čudo: Upoznajte ligu sa dva kluba, sistem prvenstva je poseban

H. Zilić

Fudbal je najvažnija sporedna stvar na svijetu i igra se na svakom dijelu naše planete, a u nekim krajevima prerasta u egzotični hobi, sve kako bi se i na tim područjima probao razviti.

Da li ste znali da u svijetu postoji i liga sa dva kluba? Ovaj jedinstven primjer dolazi nam iz Velike Britanije.

Otok Scilly ima dva registrovana kluba koja igraju ligu u 18 kola. Po devet puta su domaćini i jedni i drugi i pored toga igraju svake godine na kraju sezone finale Kupa, a na otvaranju sezone finale Super Kupa.

Nevjerovatna priča, a nedavno je ovaj otok posjetio i legendarni David Beckham.

Scilly je britansko otočje oko 45 km jugozapadno od Land’s Enda u regiji jugozapadna Engleska, udaljeno 58 km od kopna. Naseljena mjesta su Saint Mary’s, Tresco, Saint Martin’s, Saint Agnes, Bryter i Gugh.

Pomenuti klubovi su Woolpack Wanderers i Garrison Gunners i oba dolaze iz Saint Mary'sa.

Oglasi

Scilly je okrug u regiji jugozapadna Engleska i dio je ceremonijalne grofovije Cornwall. Imaju status Unitarne uprave.

Imaju svoja obilježija, grb, zastavu, a evo imaju i svoju fudbalsku ligu.

U planu su imali da njihovi klubovi igraju u jednoj od nižih liga u Engleskoj u devetom ili osmom razredu fudbala i da nastupaju u kvalifikacijama za FA Cup, ali zbog putovanja ta im opcija nije isplativa.

Otok broji oko 2.000 stanovnika koji se bave ribolovom i privredom, a u posljednje vrijeme i turizam je dostigao dobar nivo.

Sada i fudbal ima posebnu priču na ovom simpatičnom otoku.

Top Komentari

Blueboy
Nemaju nista gore nego pojedini premijerligasi a u rangu sa za federalnom ligom.
0 0
konjnakvadrat
Jel teren bar obiljezen i imaju li golove ????
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi