Selektor U21 reprezentacije Švedske predlaže promjenu FIFA pravila zbog Ahmedhodžića i Hadžikadunića

Smatra da bi Šveđani trebali dobiti naknadu

Selektor U21 reprezentacije Švedske predlaže promjenu FIFA pravila zbog Ahmedhodžića i Hadžikadunića

Edmir Škorić

Selektor U21 reprezentacije Švedske Claes Eriksson nije zadovoljan FIFA-inim pravilima kada je u pitanju promjena sportskog državljanstva.

Eriksson je imao priliku da u mladoj selekciji Švedske radi sa Anelom Ahmedhodžićem i Dennisom Hadžikadunićem, a na kraju su obojica "pobjegli". Izabrali su BiH u seniorskoj vrsti i to je za Erikssona poražavajuće.

"Možda bi trebalo promijeniti pravila. Možda uvesti pravilo neke vrste naknade za igrača koji odluči da igra za drugu zemlju", rekao je Eriksson.

To bi onda u prevodu značilo da bi sada Švedska trebala da dobije određenu novčanu naknadu od Nogometnog saveza BiH za igrače koje je "odhranila", pa prepustila Bosni.

"Da, tako otprilike. Mislim, neka vrsta odštete, slično kao u klupskim transferima. S nama ti mladi igrači dobiju lijepo obrazovanje i steknu veliko iskustvo, valjda nam nešto i duguju. Također mislim da bi trebalo smanjiti dob kada igrači donose odluku za koju reprezentaciju žele  igrati. Svi u našoj U21 reprezentaciji imaju 18 ili više godina. Možda kao 18-godišnjak možete donijeti odluku i onda je se pridržavati. Postoje dečki koji s otprilike 25 godina shvate da ne pripadaji švedskoj reprezentaciji i tada biraju druge zemlje".

Govorio je posebno o Ahmedhodžiću koji je u četvrtak protiv Sjeverne Irske debitovao za Zmajeve.

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

"Imao je vrlo dobar razvoj. Rano smo vidjeli da je sposoban puno napredovati i napraviti veliku karijeru. Anel i Denis su veliki potencijali, mislim da bi imali dobre šanse da se natječu za prvu postavu u reprezentaciji Švedske", dodao je Eriksson.

Kad je Švedska 2017. igrala U19 Evropsko prvenstvo u Gruziji, selektor reprezentacije Claes Eriksson očekivano je poveo Dennisa Hadžikadunića, ali Malmo ga nije htio pustiti, pa je umjesto njega Eriksson pozvao relativno mladog i nepoznatog Anela Ahmedhodžića koji je tada još bio u Nottingham Forrestu u rezervama. Ko bi rekao da će tri godine kasnije njih dvojica biti članovi bh. reprezentacije...

Top Komentari

ragge
Kako im je krivo što su momci odlučili igrati za BiH.. plačite šveđani
12 3
Dtox
Tankovic i ibrahimovic pravi svedi! Svica bi tesko sastavila ekipu bez "stranaca". Izjavu Eriksona bi ovako preveo, mi bogati ce mo uzeti sto valja a vama evo smece.
11 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi