Bosanski šmek na vrhu Cvajte

Sjajan start Regensburga

Bosanski šmek na vrhu Cvajte

H. Zilić

Lige petice redovno privlače pažnju u fudbalskoj Evropi. Bude tu i nekih odgovora iz Rusije, Portugala, Nizozemske, sve u svemu, zna se šta fudbalski zaljubljenici prate, ali svoje redove zaslužili su i popularni "cvajtaši".

Kada vidite podatak da pola drugoligaškog karavana čine bivši šampioni države, onda se malo zamislite, ali opet na koncu skontate njemačku disciplinu, gdje nema svojatanja, na moje, tvoje, druge, treće, gdje za štele i marifetluke punite kaznene notese, onda shvatite poentu i prihvatite se realnosti, a realnost je da Cvajta ove godine u svojoj ponudi ima "frajere" poput Schalkea, Werdera, HSV-a, Nurnberga damu u vidu Fortune, nestašnog klinca iz Hannovera i sve to začinjeno bosanskim šmekom.

Zamirisao je opet taj bosanski miris Njemačkom. Sjećamo se i Hoffenheima, Alemanije, Duisburga, svi su oni u Cvajti imali nešto naše, a sada to nešto imaju na samom vrhu.

Bosanska lokomotiva vuče "vagone" u Cvajti, a šerif je Mersad Selimbegović, čovjek za čiju ćemo biografiju ostaviti posebne redove, a sa šturim informacijama bi pokvarili ovu cijelu priču, koja je servirala podatak da je Jahn Regensburg superiorni lider nakon četiri kola, sa 12 bodova i gol razlikom 12:1, a neki će reći "pa tek je počelo". Da, počelo je, a Selimbegović je prošle sezone pokazao da bi itekako mogao sa svojim regensburškim ratnicima početi zanimljive stranice njemačkog fudbala.

Gle čuda, Jahn Regensburg dolazi iz Bavarije koja očajnički čeka fudbalski "fajt" u Bundesligi. Čeka nekog ko se može "hrvati" sa Bayernom, ako je to moguće, a jeste itekako kada igrate za minute gazdinstva u gradu ili pokrajini, jer u tih 90 minuta dajete sve od sebe na terenu i nekada se zapitate da li sam to zaista ja? Kada je "utihnuo" Munchen 1860, žar je "nestao", Bavarija dugo čeka taj okršaj. Bili su tu i Nurnberg, Augsburg, ali sve je to bilo tanko, utegnuto, površno, a Regensburg bi mogao biti neka druga priča, ali i ovu temu ćemo ostaviti za naredne sezone, jer ćemo je sigurno imati na papiru.

Mersad radi odličan posao. Tiho, staloženo baš onako kako je i otišao sa bh. terena u Njemačku. Regensburg ga je "upoznao" sa Evropom, pružio mu šansu kao igraču, a kasnije kao treneru u drugom timu, juniorskom timu, na kraju i prvoj ekipi, a Merso kao pravi Bosanac, pošten, vraća maksimalno - juriša prema Bundesligi. Sigurni smo da će pronaći i kočnicu, te igrače skloniti od euforije, koja je najveći protivnik manjih družina, kakva je i sam Jahn Regensburg.

Potražite više informacija na temu 2. Bundesliga:

Za kraj smo ostavili još jedan zanimljiv podatak. Prvi pratioc Regensburgu na tabeli je Dynamo Dresden. Klub duge, šarene historije, klub sa istočnjačkim manguplukom, klub koji je sezonama imao selidbe po raznim rangovima takmičenja u Njemačkoj, ali o Dynamu, Dresdenu, istoku neki drugi put, sada ćemo čestitati našem treneru uz nadu da će bosanski šmek nastaviti da miriše Cvajtom.

A, gdje su oni "Frajeri" sa početka teksta? Schalke i Werder su komšije u sredini tabeli, HSV je kućica ispred njih, nestašni Hannover drži fenjer, a na vrhu Cvajte odiše bosanski šmek - nadamo se do kraja!

Top Komentari

efee9
Šmekerski tekst. Bravo Ziliću
5 0
Ade1
Ovaj više napiso o smeku nego o fudbalu
4 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije