Selo od 700 stanovnika na nogama: Gorivom do utakmice s Borussijom

Zahvaljujući nagradnoj igri

Selo od 700 stanovnika na nogama: Gorivom do utakmice s Borussijom

E. Škorić

Amaterski klub Schweinberg danas će odmjeriti snage s dortmundskom Borussijom u sklopu predsezone.

U selo sa 700 stanovnika proglašeno je izvanredno stanje, sve je zatvoreno, a stanovnici su već podigli štandove. Samo je pitanje kako u mjesto od 700 stanovnika primiti 5-6 hiljada ljudi.

"Nogometni navijači diljem svijeta vidjet će naš tim i naše malo selo", kaže predsjednik Jörg Schwab na stranici Schweinberga.

Borussia Dortmund je jedan od najpoznatijih evropskih nogometnih klubova sa 153.000 članova, sa stadionom koja broji preko 81.000 gledatelja, svake sezone igra Ligu prvaka...

FC Schweinberg je jedan od najmanje poznatih evropskih klubova sa 440 članova, igra u osmoj ligi Njemačke, na lošem i malom stadionu i igrači nemaju vrijednost naspram onih koji igraju za BVB.

Sve je počelo s jednim od sponzora Borussie Dortmund koji je organizirao natjecanje gdje je prva nagrada bila samo trening utakmica protiv ovog kluba. Klubovi u cijeloj Njemačkoj bili su zamoljeni da napune gorivo na benzinskoj postaji, a zatim doniraju bonus bodove svom lokalnom timu. Broj bodova zatim je podijeljen s brojem članova udruge kako bi se izabrao najzaslužniji pobjednik.

Niko nije dovoljno mislio da će tako mali klub kao što je FC Schweinberg imati šanse za nagradu. Gavni "krivac" za meč sa Borussijom je kapiten ovog malog klbua i navijač Dortmunda Steffen Gress.

On je mobilizirao lokalnu zajednicu, uvjerio lokalne poljoprivrednike da odu do benzinske postaje i da toče gorivo kako bi pomogli Schweinbergu da dođe do prijateljskoj meča sa Borussijom.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Kako god, danas je praznik u ovom selu od 700 stanovnika, doći će iz okolnih mjesta da gledaju Borussiju, a sve zahvaljujući benzinu.

Zaprati Borussia Dortmund, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Borussia Dortmund Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi