Barbarez: Reprezentacija nije skup najboljih nego onih koji najviše osjećaju i najviše žele
Prvi trenerski posao za bivšeg kapitena reprezentacije BiH (Foto: T. Hebib/ SportSport)

Predstavljanje novog selektora

Barbarez: Reprezentacija nije skup najboljih nego onih koji najviše osjećaju i najviše žele

Edmir Škorić

Legendarni kapiten Sergej Barbarez danas je izabran za novog selektora fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Na sjednici Izvršnog odbora FS BiH Barbarez je izabran za novog selektora, nakon što je ranije postalo poznato da Savo Milošević neće ostati na toj poziciji.

Nedugo nakon što je objavljeno da je novi selektor, Barbarez je održao svoju prvu press konferenciju. On je inače poptisao ugovor na četiri godine.

"Sigurno jedna velika stvarza mene. Nadam se da će biti i za reprezentaciju i za Savez. Dolazimo sa velikom željom i velikim ponosom da pravimo neke velike stvari. Bilo bi nekorektno da sada komentarišem prošlost. Slijedit ćemo naš put i budite uvjereni da će sve biti 100 posto korektno", rekao je Sergej Barbarez.

Prvo pitanje za Barbareza je glasilo kava će biti fudbalska filozofija i šta možemo očekivati u dogledno vremenu od njega kao trenera?

Oglasi

"Imamo svoju viziju koja će se sigurno malo razlikovati od dosadašnje. Imamo potrebu da promijenimo neke stvari. Zato je i stvorena ta ekipa oko nas. Uvijek sam želio da radim sa pametnijim i iskusnijim ljudi od sebe".

Ko će biti u stručnom štabu? S obzirom na Vaš nedostatak iskustva u trenerskom poslu, možete li to nadoknaditi sa kvalitetnim stručnim štabom i autoritetom?

"Sami znate da je taj neki reprezentativni fudbal drugačiji od klupskog i pita se taj menadžerski dio posla koji bi mene najviše zanimao. Bit će tu ekipa koju ćete svi podržati. U nekim smo finalnim razgovorima...".

"Mogu li biti autoritet? Sigurno da mogu. Nadam se... Nisam ja bio samo kapiten na terenu nego i u privatnom životu. Ako imamo dobar respekt, to će sve funkcionisati dobro", dodaje Barbarez.

Pribojavate li se Lige nacija i narednih kvalifikacija?

Oglasi

"Karakterno sam takav da želim inati najveće izazove igrati s najboljim. Najvažnije je porediti se s najvećim i najboljim. Nadam se da ćemo opravdati veliko očekivanje. Uvijek smo bili ponosni na to što smo radili, tako će biti sada i kada budemo imali taj grb na srcu".

Kontinuitet je dosta važan, a Sergej je dobio ugovor na četiri godine. Hoće li odmah krenuti na podmlađivanje?

"Ja sam imao cilj da taj kontinuitet dođe. Nismo puno ni razgovarali. U prvom razgovoru smo našli neku liniju koju smo pratili. Bilo je vrlo je jednostavno. Najvažnije mi je bilo sastaviti tu ekipu. A što se igračkog kadra tiče, reprezentacija nije skup onih najbojih nego onih koji najviše osjećaju i najviše žele".

Sergej Barbarez će, kazao je Vico Zeljković, imati potpunu slobodu u imenovanju stručnog štaba i saradnika.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Inače, Emir Spahić izabran je za sportskog direktora svih reprezentacija dok je Zvjezdan Misimović dobio novu funkciju, a to je savjetnik u reprezentaciji.

"Ići ćemo planski, onako u dogovoru, pa ćemo vidjeti iz utakmice u utakmicu kako će izgledati. Nadam se da ćemo ovu prvu godinu zgrabiti nešto i bodova i pobjeda, to mi je zaista želja, mada svi nekako sada s oprezom komentiraju prvih 5-6 ili 8 čak utakmica. Vidim tu i nešto pozitivno. Velike reprezentacije, veliki protivnici i tu treba tražiti imena koja će moći nositi ovu reprezentacju na svojim ramenima u sljedećem periodu", rekao je Spahić.

Top Komentari

bk123
Odmah da kažem da moje mišljenje naravno nije bitno...Al mislim da je ovo greška, jer doveli su Sergeja bez iskustva, naravno da je lzbornik jedno a trener nešto sasvim drugo al opet bez imalo trenerskog iskustva je greška a s druge strane kad pogledamo koje protivnike imamo u ligi nacija i jači izbornici nam nebi pomogli.....imam osjećaj da je žrtveno janje....da mogu reći tražili ste ga evo vam ga a protivnici koji nam sljede su zaista hebeni...Al kad su svi dobili priliku zašto ne i on mada kažem da je u pogrešno vrijeme dobio priliku...bez iskustva u vatru s najboljima
0 3
makelele
Ma kakvo iskustvo, ne ide za kardiologa, lik ima nogomet u malom prstu i rodjeni je lider. To je to
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi