Mnogi se u Seriji A bore za četvrto mjesto, ali postoji strah da to nije dovoljno za Ligu prvaka

Nije nemoguće

Mnogi se u Seriji A bore za četvrto mjesto, ali postoji strah da to nije dovoljno za Ligu prvaka

E. Škorić

Napoli će gotovo sigurno biti novi prvak Italije i shodno time ima zagarantovano mjesto u Ligi prvaka, dok se većina timova bori za preostala tri mjesta koja donose plasman u grupnu fazu najelitnijeg klupskog takmičenja.

Napoli je sa 71 bodom isuviše daleko svima drugima, no Lazio sa 52, Inter sa 50, Milan sa 38, Roma sa 47, Atalanta sa 45 i Juventus sa 41 bodom žele zgrabiti preostale tri ulaznice za Ligu prvaka.

No, međutim, postoji scenarij prema kojem bi samo tri prvoplasirane ekipe Serije A izborile Ligu prvaka za narednu sezonu. Istini za volju, šanse da se takvo što dogodi su male, ali one postoje.

Naime, ako kojim slučajem Inter ili Milan osvoje Ligu prvaka, a Roma ili Juventus Evropsku ligu, a pritom ne završe među prva četiri na tabeli Serije A, onda će se ti timovi pridružiti Napoliju u grupnoj fazi, a njima i drugi, odnosno treći tim na tabeli.

U tom bi slučaju četvrtoplasirani tim ostao bez grupne faze Lige prvaka jer iz jedne države može najviše pet timova da igra u najelitnijem klupskom takmičenju.

Roma i Juventus trenutno su izvan Top 4, a vrlo je moguće da i Milan ispadne sa četvrtog mjesta i ako navedeni timovi budu prvaci UEFA-inih takmičenja, imaće zagarantovano mjesto u grupnoj fazi Lige prvaka naredne sezone.

Onda bi žrtva bio četvrti na tabeli, a to može biti Inter, Lazio, Atalanta ili npr. i Udinese. No, za takvo što moralo bi mnogo toga da se posloži i za sada izgleda sve kao u domenu teorija.

Svi italijanski klubovi koji se nalaze u četvrtfinalu UEFA-inih takmičenja ne slove za favorite istih, posebno se to odnosi na Inter i Milan te Napoli u Ligi prvaka, dok bi Juve i Roma možda i mogli da osvoje Evropsku ligu.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Podsjetimo da Milan igra sa Napolijem u četvrtfinalu, Inter s Benficom, a što se tiče Evorpske lige, Juventus za rivala ima Sporting, dok će Roma Josea Mourinha odmjeriti snage s Feyenoordom.

Odavno italijanski nogomet nije imao ovako uspješne timove u Evropi, naročito u Ligi prvaka, pa ostaje da se vidi koliko na kraju mogu da naprave.

Zaprati Juventus, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Juventus Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi