Šestoaprilska nagrada za Bracu: Ne moraju samo akademici dobijati, ima i dobrih majstora...

Hadžiosmanović uvjeren da je nagrada otišla u prave ruke

Šestoaprilska nagrada za Bracu: Ne moraju samo akademici dobijati, ima i dobrih majstora...

Gradski vijećnici Grada Sarajevo su vijeći i vijećali i donijeli konačne odluke o prijedlozima gradskog odbora za dodjelu Šestoaprilske nagrade.

Mnogima je možda zvučalo kao šala ili samo jedna u moru lažnih objava na društvenim mrežama, ali Gradsko vijeće je odlučilo - Šestoaprilska nagrada za oblast sporta ove godine ide u ruke Aliji "Braci" Hadžiosmanoviću, zaštitnom licu FK Vrbanjuša - nakon šest decenija provedenih u fudbalu, malom, velikom, na parketu, na travi, "fildžan ligama"...

"Jeste, zvanično je da sam izabran za nagradu, raspravljalo se na gradskom vijeću i izabran sam jednoglasno. Koliko sam uspio saznati ja i Mirko Pejanović smo dobili najviše glasova", potvrdio je vijest o nagradi Braco na početku kratkog intervjua za SportSport.ba i odmah krenuo izlagati argumente za nagradu iz bogate/živopisne biografije:

"Da vam nešto kažem, ja sam 61 godinu proveo na Koševu, uveo Vrbanjušu u prvi rang 1998. godine iz najnižeg ranga takmičenja i stvorio brojne reprezentativce BiH, da ne pominjem prvoligaške igrače kojih je bilo preko 100. Samo ću pomenuti našeg Almira Zeku Turkovića koji je igrao u Vrbanjuši još davno, davno - kada sam i ja još igrao. Pa Predraga Šimića, Đapu, Dalipagića i ostale, da sada ne pominjem sve. Svi su oni ponikli u Vrbanjuši."

"Što se tiče ostalog, ja sam prvu loptu unio u Skenderiju poslije rata i omogućio da se sportovi nastave igrati i razvijati. 28 godina postoji Bajramski turnir čiji sam glavni organizator, na kojem igraju i djeca, pjetlići, kadeti, juniori, ali i seniori i naravno veterani. Tu se već 28 godina družimo, promovišemo sport... Baš tim turnirom smo dali podstrek svim ostalim sportovima da u teškim vremenima ne potonu, da se uzdignu", nastavio je kultni lik sarajevskog fudbala, široj javnosti poznat po zanimljivim medijskim istupima i uvijek nekonvencionalnim trenerskim metodama - prije svega kada treba motivisati svoje igrače.

"Samo taj turnir vrijedi istaći, to je bio i ostao naš praznik sporta, pa jedan Edin Džeko je sa devet godina dolazio, stajao pored gola i gledao utakmice, ja imam te fotografije kući... Dosta je reprezentativaca poniklo sa tih tunira, a kada je FK Sarajevo bilo najteže, došli su mi g. Merdanović i g. Granov i ja sam im dao svoje najkvalitetnije igrače", istakao je Hadžiosmanović, pa se prisjetio nekih velikih fudbalskih imena koja su, kako kaže, ponikla u sarajevsko-zeničkoj zoni:

"I Želji sam dao Šimića, Čolu, nije me interesovalo ništa, samo sport i da svi idu naprijed. Ali nema više takvih zaljubljenika u sport poput Pašalića, Granova i mnogih drugih. Pa i Jusufa Pušine koji je bio predsjednik saveza...Nema više ni pravih igrača, pravih majstora. Pa sjetimo se Papeta koji je počeo u trećem rangu... Ipak su nekada najbolji igrači dolazili iz sarajevsko-zeničke zone... Pa da se sjetimo Ivice Osima, velikog stratega kojeg sam ja i tada, a i danas ga jako volim, pa Mišo Smajlović.... Pa moji prvi treneri iz Sarajevo, Franco Lovrić, Žigante..."

Braco je siguran da je nagrada otišla u prave ruke.

"Nagrada je došla u prave ruke jer ne moraju samo akademici dobijati ima dobrih i majstora. Možeš ti odvesti automobil u najbolji mehaničarski dućan i da ti ne napavi, a onda ga odvedeš nekom majstoru i on uradi posao. Ima na čaršiji i ćevabdžinica, buregdžinica, slastičarni, ne mora biti samo hotel Evropa, hotel Bristol... Drago mi je što sam dobio šestoaprilsku nagradu. Prvo hvala gradskom vijeću što su prepoznali 61 godinu mog rada u sportu... U fudbalu sam osvojio sve, u malom nogometu oko 400 pehara, prvak Jugoslavije, Kutija šibica... Vi morate znati da je Vrbanjuša bila kolijevka fudbala. Tu su šejtani sa Vrbanjuše dolazili i pokazivali šta znaju. Bilo je po pet hiljada ljudi na utakmicama."

Pitali smo Bracu da li može izdvojiti konkretne sportske uspjehe zbog kojih smatra da je nagrada otišla u prave ruke. Čini se da prestižnu nagradu smatra svojevrsnim priznanjem za životno djelo i doprinos fudbalu u Sarajevu.

"Pa ja sam i 96. sa Olimpikom ušao u Prvu ligu, ali mi nisu dali da igram... Pa su mi dali teren u Visokom, trenirao sam ekipu i u Ilijašu, ja i moj kapiten Taib Torlaković, po četiri auta parkiramo, platimo gorivo i upalimo farove da se može trenirati i igrati po mraku... Unio sam prvu loptu u Skenderijiu, 26. puta sam bio kapiten sarajevsko-zeničke zone, odveo sam amatersku reprezentaciju BiH na Euro, bili smo jednom drugi i jednom peti, nema terena u BiH na koje nisam bio i danas mi je drago što mi zbog nagrade stižu hiljade poziva. Zovu me iz Ključa, iz Rudog, Vareša, sa Pala, iz svih krajeva naše zemlje i pitaju: 'Ma, jeli to naš Braco dobio nagradu'. Uvijek sam radio poštenom, bio sam magnet za publiku, zapošljavao ljude, ni od koga kafe nisam pospio", istakao je Braco, ali se tu nije zaustavio:

"Moja porodica je osmo ili deveto koljeno u Sarajevu, moji iskreni prijatelji, moje Sarajlije me zovu, ali zovi i iz Banja luke, drago im je svima što je Braco dobio nagradu, a ne neko ko nije ni bio tu... Ima onih koji su za šest-sedam godina staža dobijali stanove, kuće i pare, a ja sam još kao dijete igrao na ovim terenima, vadio sam koks iz nogu poslije utakmica. Majka mi je vadila iglom koks iz nogu nakon utakmica, vjerujte mi, to nije 'šuplja' priča... Drago mi je, ponavljam, zbog nagrade jer je došla u prave ruke, pravom Sarajliji iako sam ja već bio dobitnik mnogih priznanja, izdao sam i knjigu 2018. godine u kojoj sve piše, šta je i kako je bilo. To nije laž... Diplmirani sam trener, a Munir Talović me tamo svrstavao sa djecom od 18 godina da idem da dobijam licence, nije mi htio dati. Puno je 30.000KM da se to plati, ja sam već u ozbiljnim godinama. Ali drago mi je što će moj unuk znati da mu je dedo kao starosjedilac ovog grada dobio Šestaprilsku nagradu"

Potražite više informacija na temu Kantonalna liga KS - Grupa A:

Nismo mogli, a da na kraju ne pitamo Aliju Bracu Hadžiosmanovića o trenutnoj situaciji u evropskom i svjetskom sportu, zbog koronavirusa.

"Što se tiče ovoga oko koronavirusa, ne treba se igrati bez publike, posebno utakmice reprezentacije. Naša reprezentacije je bez publike 'nula', publika snosi dio zasluga za rezultate. Ovi koji odlučuju trebaju nekada konsultovati i nas ljude iz struke kada se raspravlja o nekim stvarima, da mi damo svoja mišljenja... Imam poruku za NFSBiH na čelu sa Elvedinom Begićem, što je sramota, i poruku za FIFA-u UEFA-u, Čeferina - da se odgađa sve dok se ne steknu uslovi, nastavicemo mi sve kasnije. To je jedini način... I važno je za našu reprezentaciju da bodrena navijačima izbori plasman na Euro", poručio je Braco na kraju kratkog razgovora.

Top Komentari

ivicaosim1921
Ovi sto su dosad dobili nagradu obavezno je trebaju vratiti i pljunuti na nju. Jos samo Memo Haljevac da dobije nagradu i to je to
16 1
user1583752673
Sarajevska gradska luda dobiva sestoaprilsku nagradu o moje Sarajevo na sta si spalo. Harakiri svi skupa sto ste ga izabrali! Da nije ipak prvoaprilska sala?
8 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti