Ukrajinski velikan od FIFA-e traži odštetu od 50 miliona eura

Smatraju da su oštećeni

Ukrajinski velikan od FIFA-e traži odštetu od 50 miliona eura

E. Ganibegović

Shakhtaru iz Donjecka nije se svidjela privremena izmjena pravilnika o transferima.

Ruska invazija na Ukrajinu uznemirila je i fudbalski svijet. Ukrajinska liga je, naravno, prekinuta, ali Premier liga se nastavila kao da rata nije ni bilo.

Utakmice su se u Rusiji igrale normalno, iako su mnogi igrači, uglavnom stranci, promijenili klubove. Primjerice, Grzegorz Krychowiak bi, zahvaljujući privremenim FIFA-inim propisima, sredinom martamogao otići na posudbu u AEK.

Krajem juna Predsjedništvo Vijeća FIFA-e odlučilo je produžiti pravila privremenog zapošljavanja. Ovi se propisi odnose na strane fudbalere iz ruskih i ukrajinskih klubova.

"Ako klubovi pridruženi Ukrajinskom nogometnom savezu (UAF) ili Ruskom nogometnom savezu (FUR) ne postignu zajednički dogovor sa svojim stranim igračima i trenerima prije ili 30. juna 2022., ti igrači i treneri imat će pravo suspendovati ugovore o radu sa svojim klubovima do 30. juna2023. Ove odredbe daju igračima i trenerima priliku da treniraju, igraju i primaju naknadu, a u isto vrijeme štite ukrajinske klubove i olakšavaju odlazak stranih igrača i trenera iz Rusije", stoji u saopštenju. 

Ispostavilo se da se ove promjene nisu svidjele svim klubovima.

Shakhtar Donetsk od FIFA-e traži 50 miliona eura odštete.

Međutim, tužba je posljednje sredstvo. U ukrajinskom klubu se još uvijek nadaju da će FIFA htjeti izbjeći sudski sport te da će obje strane pronaći kompromis. 

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi