Ništa neće biti kao prije: FIFA potvrdila revolucionarnu promjenu na Mundijalu u Kataru!

Poluautomatski ofsajdi

Ništa neće biti kao prije: FIFA potvrdila revolucionarnu promjenu na Mundijalu u Kataru!

Edmir Škorić
Teme:

Svjetska nogometna federacija (FIFA) potvrdila je da će poluautomatski ofsajdi biti aktivni tokom mečeva na Mundijalu u Kataru krajem ove godine.

Ova odluka podrazumijeva da će se odluke o nedozvoljenoj poziciji donositi brže i efikasnije, odnosno preciznije nego što je to ranije bio slučaj.

Odluke će i dalje biti na sudijama, ali se ide korak dalje nakon uspješne primjene VAR sistema u prethodnih pet godina. Poluautomatska ofsajd tehnologija koristi 12 posebnih kamera montiranih pod krovom stadiona koje će pratiti kretanje lopte.

Istovremeno se prati i 29 tačaka za podatke na svakom od igrača, 50 puta u sekundi, čime se proračunava njegova tačna pozicija na terenu. Tih 29 tačaka podrazumijeva sve zglobove, ekstremitete i druge stvari bitne za prepoznavanje ofsajda.

I sama lopta s kojom će se igrati mečevi Svjetskog prvenstva u sebi će imati tehnološke elemente koji će biti važni u trenucima kada se budu gledale one tijesne ofsajd situacije. Takozvani IMU senzor nalazit će se u lopti. Takav jedan senzor 500 puta u sekundi šalje podatke u operativnu sobu te dopušta precizno mjerenje pozicije udarca ili dodira.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Ova tehnologija već je isprobana na FIFA Arab kupu i FIFA Svjetskom klupskom prvenstvu prošle godine, a bit će sada dodatno tesiran kako bi spremno dočekao svoju premijeru na Mundijalu u Kataru.

Svjetsko prvenstvo u Kataru počet će 21. novembra.

Top Komentari

denimen9
"Ništa neće biti kao prije:" - bilo bi dobro ako bi nam autor teksta objasnio ovaj dio iz naslova.
5 0
GuiliDamou
Taman ce do nas sve ovo doci kad Vici istekne mandat! Do tad Gicko hara ligom…
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi