Shaqiri i Xhaka pobijedili: Albanski orao kojeg su pokazali je riječ godine u Švicarskoj!
Srpski mediji su nakon ove "provokacije" napravili Shaqirija i Xhaku neprijateljima broj jedan u ovoj zemlji (Foto: EPA)

Njihov potez na meču protiv Srbije izazvao je veliku pažnju

Shaqiri i Xhaka pobijedili: Albanski orao kojeg su pokazali je riječ godine u Švicarskoj!

M. Šljivak

Albanski orao kojeg su na Svjetskom prvenstvu pokazali Xherdan Shaqiri i Granit Xhaka izabran za riječ godine u Švicarskoj.

Xherdan Shaqiri i Granit Xhaka najzaslužniji su što fudbaska reprezentacija Srbije nije uspjela da prođe grupu na Svjetskom prvenstvu u Rusiji proteklog ljeta.

Srbija je imala prednost od 1:0, ali su zatim Shaqiri i Xhaka preokrenuli rezultat u korist reprezentacije Švicarske, a nakon golova su obojica rukama pokazivali simbol albanskog dvoglavog orla.

Naravno, ovaj potez je u Srbiji izazvao ogorčenje. Shaqiri i Xhaka su postali nepoželjni u ovoj zemlji, ali su u Švicarskoj izazvali velike debate.

Na kraju su u ovoj zemlji njihovu gestikulaciji i riječ Švicarci izabrali kao najbolju za 2018. godine. Smatraju da je ona bila sveprisutna u društvu i da nema osobe koja o tome nije diskutovala.

Shaqiri nije mogao pobjeći od pitanja o provokaciji u proteklim mjesecima

"Uvijek sam sretan kada postignem gol, to je bila samo emocija tokom utakmice... Ovo je za mene (protiv Srbije) bila posebna igra. Hiljade ljudi, porodice iz Švicarske, Albanije s Kosova, svi su mi pisali. Ovo je pobjeda za sve te ljude. Oni me nikada nisu napustili. Na Kosovu, odakle su moji roditelji, to su bile čiste emocije. Imao sam zastavu Švicarske i Kosova na kopačkama, ali to nije zbog političkih razloga. Te zastave govore o mom životu. Bez brige, na jačoj lijevoj nozi nosim švicarsku zastavu", rekao je Shaqiri nakon utakmice sa Srbijom na SP.

Iako je želio sa ekipom Liverpoola putovati na meč protiv Crvene zvezde u Beograd na kraju je menadžer Redsa Jurgen Klopp odlučio da ga ostavi kod kuće, jer nije želio da ovaj meč dobije političku konotaciju.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Granit Xhaka sa druge strane nije previše pričao o onom što se desilo na Svjetskom prvenstvu. Prije utakmice je najavio "borbu do posljednje kapi znoja", a nakon što je postigao gol Srbiji kratko je rekao:

"Evo ti Srbijo" Zbog ovoga me zovu Granit Kosovo"...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi