Anel Amedhodžić je sinoć slavio plasman u Premiership, već danas je stigao hladan tuš!

Sheffield United je u velikim problemima

Anel Amedhodžić je sinoć slavio plasman u Premiership, već danas je stigao hladan tuš!

A. Čaušević

Igrači Sheffield Uniteda izrazili su zabrinutost oko toga hoće li klub ispoštovati bonuse za promociju u Premiership u vrijednosti od osam miliona funti nakon što su Anel Ahmedhodžić i društvo u srijedu osigurali povratak u elitni rang engleskog fudbala.

Daily Mail navodi da postoji stvarna zabrinutost među igračima koje vode Paul Heckingbottom da li će uopošte dobiti bonuse u vrijednosti između 250.000 i 400.000 funti po igraču nakon osigurane promocije poslije pobjede nad WBA sa 2:0.

Sheffield United se veći dio sezone bori s problemima novčanog toka nakon odluke vlasnika princa Abdullaha da ih stavi na prodaju.

Unitedovi izvori rekli su za Mail Sport da će svi bonusi biti isplaćeni u skladu s datumima navedenim u ugovorima igrača, ali su kasnili s plaćanjem određenim dobavljačima i drugim klubovima tokom cijele sezone.

Prva uplata od osam miliona funti od Premier lige trebala bi se podijeliti na dva dijela, s 80 %posto na temelju učinka u sezoni, a preostalih 20 % ravnomjerno podijeljeno između svih članova ekipe

Oštrice bi s vremenom trebale moći ispuniti svoje financijske obaveze budući da promocija u Premier ligu vrijedi najmanje 170 miliona funti tokom perioda od tri godine.

Oglasi

Međutim, klub neće primiti svoju prvu isplatu od Premier lige do sredine jula, do kada će mnogi igrači koji su izborili promociju vjerovatno otići.

Tu su i drugi dobavljače koje treba platiti, budući da su brojni saradnici koji nisu fudbaleri ostali neplaćeni ranije tokom sezone.

Sheffield United je također bio pod zabranom transfera u januaru od strane EFL-a u nakon neplaćanja Liverpoolu za potpis Rhiana Brewstera, ali ta kazna je nedavno ukinuta.

Osim toga, United se suočava s mogućim tužbom nigerijskog poduzetnika Dozyja Mmobuosija, koji je u zadnjih šest mjeseci uložio oko 8 miliona funti u klub tokom pregovora s Abdullahom o preuzimanju, koji su sada propali. Abdullah se i dalje nada prodaji, ali taj proces će trajati nekoliko mjeseci.

Unitedovi financijski problemi bili su toliko veliki da je klub naredio osoblju na terenu da smanji upotrebu gnojiva i boje za ocrtavanje terena za trening kako bi se uštedio novac.

Bez Mmobuosijeva financiranja i šest miliona funti prikupljenih plasmanom u polufinale FA Cupa, Sheffield bi imao ozbiljnih problema da isplati plate igračima.

Sve ovo upućuje da bi United mogao prodati neke od svojih najboljih igrača, a među njima je i svakako bh. reprezentativac, Ahmedhodžić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi