Šifra "Liverpool" se najviše koristi, a hakeri su to lagano shvatili
(Foto: EPA)

Zanimljivi podaci

Šifra "Liverpool" se najviše koristi, a hakeri su to lagano shvatili

Midhat Šljivak

Centar za internetsku sigurnost Velike Britanije objavio je veoma zanimljivo istraživanje.

Ogroman broj populacije na Ostrvu je kao šifre na računarima koristilo imena klubova za koje navijaju, a to su hakeri maksimalno koristili kako bi došli do svojih ciljeva.

Najčešća šifra koju su ljubitelji fudbala u Engleskoj koristili je "Liverpool". Ona je korištena čak 280.721 puta i poprilično visoko kotira, posebno kada se zna da je šifra koja se ukupno najviše koristi "123456" sa 23.2 miliona korisnika.

Među korisnicima interneta vezanim za klubove iz Premiershipa često se koristi i šifra Chelsea (216.677), te Arsenal (179.095), dok je na četvrtom mjestu šifra 'manutd' (59.440).

Tehnički direktor centra za sigurnost Ian Levy je preporučio da se koriste što jače šifre i ne tako obične.

"Šifre koje se koristi lako se mogu izbjeći. Niko ne bi smio čuvati osjetljivi sadržaj sa tako 'laganim' šiframa kao što su ime i prezime, ime omiljenog benda ili fudbalskog kluba", rekao je on, te je dodao:

"Korištenje jačih šifri je prvi korak ka vašoj sigurnosti. Koristite različite riječi, ali koje su lako pamtljive. Budite kreativni kako ljudi ne bi lako shvatili vaše šifre", rekao je Levy.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Očigledno navijači Liverpoola imaju mnogo lošiju odbranu od kluba ove sezone, iako je to prethodnih godina bilo barem na istom nivou.

Dakle, korisnici oprez, jer šifre vašeg omiljenog kluba su lagano dostupne svima.

Zaprati Liverpool, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Liverpool Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi