Diplomirani politolog hit Lige prvaka: Proživljava drugu mladost, ravni mu nisu ni Neuer ni Ederson
Foto: EPA & Instagram

A niko im nije davao šanse

Diplomirani politolog hit Lige prvaka: Proživljava drugu mladost, ravni mu nisu ni Neuer ni Ederson

Eldar Ganibegović

Kako to obično biva, i ova sezona Lige prvaka donijela je neka iznenađenja. Ostalo je još da se odigra osam utakmica u šestom kolu grupne faze, poznato je 14 učesnika osmine finala, a neka imena tamo su iznenađujuća, a golman kluba od kojeg se ponajmanje očekivalo da prođe dalje najbolji je golman u prvoj fazi takmičenja.

Večeras će se utakmicama šestog kola u grupama E, F, G i H spustiti zavjesa na grupnu fazu Lige prvaka.

U osminu finala elitnog takmičenja već je 14 klubova obezbijedilo svoj prolazak, a među njima je i belgijski Club Brugge.

Kada su kuglice u žrijebu ovaj tim sastavile s Atletico Madridom, Bayer Leverkusenom i Portom, većina im je predviđala posljednje mjesto u grupi, no oni nisu mislili tako. Napravili su pravu senzaciju i plasirali se dalje pored pomenutih timova.

# TIM BODOVI
1. Porto 12
2. Club Brugge 11
3. Bayer Leverkusen 5
4. Atletico Madrid 5

Također, za njih se veže još jedna impresivna statistika ove sezone, a to je da u pet od šest utakmica u Ligi prvaka nisu primili pogodak. 

Ipak, sve su to "iskihali" u utakmici protiv Porta kada su poraženi 4:0, no njihov golman, 34-godišnji Simon Mignolet, definitivno je hit Lige prvaka ove sezone s najvećim brojem clean sheetova.

Oglasi

Definitivno će tako ostati i nakon večerašnjih utakmica jer niko nema šansu da ga stigne s obzirom na to da prvi pratioci imaju po tri clean sheeta, a samo jedan od njih nastupit će i večeras.

# GOLMAN KLUB CLEAN SHEETOVI
1. S. Mignolet Club Brugge 5
2. M. Neuer Bayern 3
3. Ederson Man. City 3
4. Alisson Liverpool 3
4. A. Onana Inter 3
4. D. Costa Porto 3

Neuer zauzima drugo mjesto jer je procentualno bolji od ostalih s tri clean sheeta (tri od tri utakmice), a isti slučaj je i s Edersonom (tri od četiri), dok četvrto mjesto s procentom od 50% dijele Alisson, Onana i Costa.

Ne računajući golmane koji su nastupili samo jednom ili nijednom u Ligi prvaka ove sezone, Mignolet je primio i najmanje golova, njih ukupno četiri na pomenutom meču protiv Porta.

Treba svakako istaći i to da je Mignolet golman s najvećim brojem odbrana u ovoj sezoni Lige prvaka, ima ih ukupno 31, što je također jasan pokazatelj koliko je bio bitan za ovaj uspjeh Club Bruggea.

# GOLMAN KLUB BR. ODBRANA
1. Mignolet Club Brugge 31
2. Onana Inter 29
3. Trubin Shakhtar 27
4. Stanek Viktoria Plzen 24
4. McGregor Rangers 24
4. Grabara Copenhagen 24

Mignoleta što se tiče, njega smo najviše upoznali dok je nosio dres Liverpoola od 2013. do 2019. godine. Ranije je igrao za Sunderland, a karijeru je počeo u belgijskom St. Truidenu.

Godine 2019. Liverpool ga je prodao Club Bruggeu za sedam miliona eura i to se ispostavilo kao pun pogodak kako za Mignoleta, tako i za belgijski tim.

Za reprezentaciju Belgije Mignolet je branio 35 puta od marta 2011. godine kada je debitovao, a sigurno je da bi imao i više nastupa da mu konkurencija nije trenutno najbolji golman svijeta, Thibaut Courtois.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Ono što je malo poznato o njemu jeste da govori četiri jezika - engleski, holandski, francuski i njemački. Diplimirao je političke nauke na Katoličkom sveučilištu u Leuvenu, a od 2015. godine je ubraku s Jasmien Claes s kojom ima dva sina.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi