Sjećanje na finale Kupa sa stadiona Grbavica: "Igrao sam sa plikom na nozi, bile su to top ekipe"

Čelik pobijedio Slobodu

Sjećanje na finale Kupa sa stadiona Grbavica: "Igrao sam sa plikom na nozi, bile su to top ekipe"

A. Čaušević

U prvim godinama nakon agresije na BiH u finalu Kupa BiH se igrala jedna utakmica. U sezoni 1995/96 stadion Grbavica je bila domaćin crno-crvenim rivalima.

Sloboda i Čelik su u tom trenutku bile dvije najkvalitetnije ekipe u ligi sa tada nizom zvučnih imena kao što su Senad Begić, Edin Smajić, Jasmin Memišević, Omer Joldić, Sakib Malkoćević, Nedim Omerović i drugi.

U neizvjesnoj utakmici na kraju je pobjedu odnio Čelik. Poslije regularnih 90 minuta bilo je 1:1. Pobjednika je odlučio Amir Tumbić golom iz penala u 110. minuti.

Jedan od aktera tog duela bio je i Amir Japaura koji je iznudio penal za zenički tim. U razgovoru za SportSport.ba Japuar se prisjetio meča sa Grbavice.

"Četiri dana ranije u direktnom duelu za titulu dobili smo ih s 1:4 na Tušnju. Trener Hadžiahmetović.je poslije toga tražio odlazak u karantin, nije želio da se igrači opuste i slave titule...Bile su to dvije najvkalitenije ekipe, bilo mi je žao Slobode što je izgubila, nisu imali sreće jer su imali sjajan tim na čelu s rahmetli Mustafom Hukićem. Međutim bi smo bili još bolji i zasluženo smo slavili."

"Sjećam se trenerovih uputa prije utakmice. Rekao je da ovaj meč ne traje 90 već 120 minuta. Kao da je naslutio da će se igrati produžeci. Mi smo bili kvalitetniji u tom trenutku. Imao sam plik na nozi, tražio sam da ne igram, ali stručni štam mi je toliko vjerovao i zaigrao sam. U produžecima sam pobjegao zadnjoj liniji, na meni je napravljen penal kojeg je Tumbić pretvorio u gol".

Čelik je u to vrijeme imao odličnu podršku. Na Grbavicu je stigao i veliki broj navijača iz Zenice.

"Nama je tada na derbije dolazilo 15 hiljada navijača, a kad dođe neki prosječan klub bilo je između 3-5 hiljada. Atmosfera je bila odlična, ljudi su dolazili autima, kombijima, autobisima na utakmice. Raja se zaželila fudbala. Mi smo im svojim igrama omogućavali da jedva čekaju utakmice. Bilo je i kvaliteta. Ne treba zaboraviti da se iz tadašnje lige u inostranstvo prodalo preko 100 igrača i to bez menadžera", kazao je Japuar.

Čelik Zenica – Sloboda Tuzla 2:1 (1:1,1:1)

Stadion: Grbavica. Sudija: Salem Prolić, Asistenti: Mustafa Tabak, Hamid Lindov. Žuti kartoni: Begić, Bradarić, Bujak, Japaur, Hadžiahmetović (Čelik), Malkočević, Hadžić, Joldić, Smajić, Musić (Sloboda). Crveni kartoni: Malkočević, Hadžić (Sloboda).

Strijelci: 1:0 Sabahudin Bujak 16', 1:1 Nedim Omerović 28', 2:1 Amir Tumbić 110'.

Potražite više informacija na temu Kup BiH:

Čelik: Hrustanović Nijaz – Smajić Edin – Japaur Amir – Begić Senad – Nalić Miralem – Bradarić Ekrem – Tumbić Amir – Hodžić Almir  – Bujak Sabahudin (87.Hadžiahmetović Izudin) – Terzić Benjamin (104. Kuljanovic Zikret) – Memišević Jasmin (91. Hukić Nizah). Trener Nermin Hadžiahmetović.

Sloboda: Halilović Amir – Hasić Nermin – Joldić Omer – Krešić Zvijezdan – Malkočević Sakib – Bajrović Nedžad – Musić Vedin – Smajić Kabir – Tahirović Muhamed (115.Kuduzović Samir) – Hadžić Midhat – Omerović Nedim. Trener: Mustafa Hukić.

Zaprati FK Sloboda, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sloboda Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi