Sjećanje na najkontroverzniji sarajevski derbi i veliki skandal: "Kružile su razne priče čaršijom"

Odigran prije skoro 15 godina

Sjećanje na najkontroverzniji sarajevski derbi i veliki skandal: "Kružile su razne priče čaršijom"

A. Čaušević

Gradski derbi između Sarajeva i Željezničara slovi za jedan od miroljubivijih u svijetu fudbala. Međutim, s obzirom na 70-godišnju tradiciju sarajevskog rivlastva bilo je i kontroverznih utakmica. 

Možda i najkontroverzniji sarajevski derbi, barem u periodu poslije agresije na BiH odigran je sredinom novembra 2005. godine na stadionu Grbavica. Bilo je to revanš meč četvrtfinala Kupa BiH.

Dvije sedmice ranije na Koševu isti timovi su odmjerili snage i bilo je 1:1. Plavi su zbog gola u gostima imali rezultatsku prednost, ali Bordo tim u Dolinu ćupova nije stigao s bijelom zastavicom.

S obzirom da reflektori na stadionu Grbavica nisu bili u funkciji igralo se u dnevnom terminu, a na tribinama se okupilo oko 8.000 gledatelja. Susret je prekinut u 50. minuti pri rezultatu 1:0 za domaće, strijelac je bio Admir Raščić.

Prekidu je prethodio zaista skandalozan i nepromišljen potez sudije Duška Pekije koji je udario fudbalera Sarajeva, Samira Šarića nakon što su ga zbog protesta nakon nekoliko diskutabilnih odluka okružili gostujući fudbaleri.

Tom prilikom Muhamed Džakmić je udario i glavnog sudiju susreta. Šarić je u svlačionici povratio, a doktor Reuf Karabeg je rekao kako je ofnazivac Bordo tima izgubio svijest. Meč je prekinut. Naknadno je registrovan s 3:0 za Željezničar. A Džakmić i Pekija su prošli sa višemjesečnim suspenzijama.

Skoro 15-ak godina kasnije o ovom dogođaju i velikom skandalu Samir Šarić koji je trenutno angažovan kao trener u omladinskim kategorijama Sandefjorda govorovio za SportSport.ba.

"Nerado se sjećam tog događaja i tih scena, prošlo je 15 godina. Prije utakmice su bile velike tenzije, pričalo se o namještanju i sudijama, čaršijom su kružile razne priče. Od početka je bilo nervoze, protestvovalo se na svaku sudijsku odluku", kazao je nam je Šarić pa progovorio i o samom prekidu.

"Prvo mi je poništen gol, bilo je teško procijeniti da li je bio ofsajd ili ne. Zatim sam pao kaznenom prostoru. Ostali igrači su okružili sudiju, a ja sam stigao zadnji jer sam ležao u kaznenom, kako sam stigao on je mene zakačio ne znam je li to uradio namjerno ili mahinalno..."

"Utakmica je bila poprilično gruba. Bilo je grubih prekršaja. Svi su protestvovali kod sudije, imali smo veliku podršku s tribina, ginuli smo i ispraćeni smo aplauzom. Da se nastavilo pobijedili bismo Željezničar 100%. Imali smo ih mimo sudijske nepravde".

Kako kaže nakon tog događaja više nije imao kontakta sa sudijom Pekijom.

"Nismo se čuli nakon toga, jedino što smo na kraju utakmice imali 'buran' dijalog u svlačionici, poslije toga nije bilo nikakvog kontakta", kazao je Šarić koji je karijeru okončao 2012. godine nakon nekoliko teških povreda koljena.

Željezničar - Sarajevo 3:0 (prekid u 50. minuti kod rezultata 1:0 za Željezničar).

Stadion: Grbavica Sudija: Duško Pekija (Prijedor). Gledatelja: 8.000. Strijelac: Admir Raščić 44'

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Željezničar: Efendić, Gredić, Memišević, Dudo, Kajtaz, D.Muharemović (Kudra), Al.Raščić, S.Žerić, Alagić, Vladavić, Ad.Raščić. Trener: Ratko Ninković

Sarajevo: Alaim, Imširović (Šarić), Mačkić, Janjoš (Džakmić), Zukić, Trivunović, Pelak, Muharemović, Avdić, Obuća, Repuh. Trener: Husref Musemić.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Kako su ti u svlačionici napravili masnicu dr karabeg i kompanija. Sram te bilo. Sve se saznalo nakon duže vremena. Potez sudije je za zatvora i doživotne diskvalifikacije iz sporta a to što ste uradili u svlačionici i smislili scenarij, to treba da vas bude stid i sram.
17 5
MehoS
Povratio 3 puta? Pa dobro je ikako ziv ostao poslije ovakvog udarca?!?!?! Pa nije te autobus udario njanjo. ?????????
14 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi