Sjednica IO FS Kantona Sarajevo i preispitivanje odluke na IO FS BiH: Udar na zdrav razum

Predstavnici Zrinjskog i Širokog dijele odgovornost za izdaju evropskih vrijednosti

Sjednica IO FS Kantona Sarajevo i preispitivanje odluke na IO FS BiH: Udar na zdrav razum · Komentar

A. Beganović

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine 19. novembra će u St Petersburgu odigrati prijateljski susret sa Rusijom, reprezentacijom koja je suspendovana od UEFA-e i FIFA-e iz svih zvaničnih takmičenja.

Odluka Odobra za hitnost Fudblaskog saveza Bosne i Hercegovine da prihvati ponudu Fudbalskog saveza Rusije za odigravanje prijateljskog susreta između Rusije i Bosne i Hercegovine, očekivano je izazvala buru reakcija, koje se i tri dana nakon famozne sjednice ne stišavaju.

A, na udaru većeg dijela bosanskohercegovačke javnosti s potpunim pravom je Fuad Čolpa, član Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH iz Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo koji se priklonio članovima Odobra za hitnost iz FS RS i županijskih saveza pa je njegov glas zapravo bio i odlučujući.

Drugi član Komiteta za hitnost i potpredsjednik IO FS BiH, Irfan Durić, glasajući protiv prihvatanja ponude Fudbalskog saveza Rusije na trenutak je spasio svoju čast, no i njegova odgovornost nije zanemarljiva s obzirom da je prema Statutu FS BiH mogao sve spriječiti i to jednostavnim manevrom - neprisustvujući sastanku. U tom slučaju odluka ne bi mogla biti donesena bez obzira što je za nju u tom trenutku bilo 5 od 6 članova Komiteta za hitnost.

Zbog čega je Durić prihvatio da učestvuje na sastanku i samim tim dadne legitimitet donešenoj odluci, kakva god bila, i zbog čega je Čolpa glasao za prihvaćanje ponude Fudbalskog saveza Rusije koji je suspendovan od FIFA-e i UEFA-e zbog agresije Rusije na Ukrajinu, pitanja su na koja veći dio bosanskohercegovačke javnosti traži odgovore.

Ono što je sigurno, očekivali su mnogo blaže reakcije i kao mnogo puta do sad, smatrali su da će veći dio bosanskohercegovačke javnosti olako preći preko njihovih fintiranja.

Oglasi

Međutim, ovaj put su se prevarili. Svjesni su i oni toga, pa manevrisanjem pokušavaju ublažiti učinjenu štetu. Odmah nakon što je odluka o prihvatanju ponude od Fudbalskog saveza Rusije ugledala svjetlo dana počele su priče o zahtjevima za preispitivanje odluke na Izvršnom odboru, te o sazivanju vanredne sjednice Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo, kojeg u bosanskohercegovačkoj fudbalskoj vladi predstavlja Čolpa.

A, svima onima koji iole poznaju Statut FSBiH i procese odlučivanja, jasno je da se radi o takozvanom spinovanju, odnosno pokušaju ublažvanja nastale štete, koja može biti ogromna, ukoliko uzmemo u obzir odnos Evrope prema agresiji Rusije na Ukrajinu.

Dakle, Statut FS BiH doista je dao mogućnost za preipitivanje odluke, no s druge strane, ukoliko u obzir uzmemo ishod glasanja na Odbora za hitnost (članovi FS RS i županijskih saveza podržavaju odigravanje prijateljskog meča sa Rusijom) šanse za promjenu odluke su minimalne, da ne kažemo da ne postoje.

U isto vrijeme, sazivanje vanredne sjednice IO FS Kantona Sarajevo spektakularno najavljene u bh. medijima, na kojoj će se raspravljati o glasanju Fuada Čolpe, je ništa drugo nego udar na zdrav razum pa bh. javnost ali i navijači koji su s mnogo negodovanja prihvatili odluku o odigravanju prijateljskog meča sa Rusijom moraju znati jedno - na sjednici IO FS KS ništa se neće spektakularno desiti. Naime, kantonalni IO ne može smijeniti Čolpu iz IO FS BiH i eventualno se može ograditi od njegovog glasanja te osuditi odluku donešenu na Odboru za hitnost.

Oglasi

I to bi bilo to. Za dvije godine su novi izbori u bosanskohercegovačkom fudbalu i na svim klubovima i delegatima kantonalnih Skupština je velika odgovornost. Ne dozvoliti Čolpi i čolpama da dođu u situaciju da se "takmiče" za mjesto u Izvršnom odboru Fudbalskog saveza BiH jer na Skupštini krovne kuće je sve moguće, pa i da Čolpa i čolpe budu izabrani u bosanskohercegovačku fudbalsku vladu.

Soldo i Beus nestali u akciji

Uzimajući u obzir globalna dešavanja može se donijeti zaključak da je stav predstavnika FS RS po pitanju odigravanja prijateljske utakmice sa Rusijom potpuno očekivan, no s druge strane posebno treba analizirati stav predstavnika županijskih saveza odnosno "H komponente" u Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine.

Ivan Beus i Dragan Soldo, kao i uvijek do sada, mudro su se sakrili dok bosanskohercegovačka javnost "udara" po Vici Zeljkoviću i Fuadu Čolpi. A, njihova odgovornost je ništa manja. Iako je stav zvanične politike Hrvatske, pa samim tim i tamošnjeg Fudbalskog saveza, koje "H komponenta" slijepo slijede prema invaziji Rusije na Ukrajinu potpuno jasan, Soldo i Beus su odlučili prijateljovati sa Rusijom. Da li su motiv za izdaju evropskih vrijednosti, možda i iznenađujuća dva transfera fudbalera Zrinjskog u Rusiju?

SportSport.ba je pokušao kontaktirati Soldu i Beusa, no naše pozive i poruke su ignorisali. Odgovornost prema bosanskohercegovačkoj javnosti je samim tim izostala. Ne tiče se Beusa stav fudbalskih radnika i klubova iz HNK-a, kojeg predstavlja u Izvršnom odboru FS BiH, ne tiče se Solde stav velikog dijela fudbalskih radnika i klubova iz Fudbalskog saveza Federacije BiH, čiji je predsjednik i čiji je po automatizmu predstavnik u bh. fudbalskoj vladi. A, da stvar bude gora, i većina sportskih radnika i klubova iz Federacije BiH ne reagira. Kao da ih se ne tiče šta rade njihovi predstavnici u krovnoj kući bh. fudbala.

Svi mudro ćute, Beus i Soldo, prije svega i čekaju da se tenzije smire, a onda će se ponovo na nekim narednim sjednicama na kojima se budu donosile neke važne odluke predstavljati kao glas razuma. Standardna mantra, no ovaj put su se, ako ćemo suditi po raspoloženju većeg dijela bh. javnosti i navijača, prevarili. I dobro će razmisliti prije nego što krenu na neku reprezentativnu utakmicu. Trebat će se nositi sa opravdanim prozivakama nezadovoljnih navijača. Tada se neće moći sakriti iza Vice Zeljkovića, Fuada Čolpe ili Irfana Durića. Odgovornost i zasluge dijele jednako svi.

Top Komentari

hz_033
Svi vrlo dobro znamo da je odluka politckog nivoa al samo me zanima koliko je para uzeo Colpa za ovaj glas. Price za malu djecu su da nije ocekivao ovoliku medijsku hajku, svjestan je bio da ce se javnost dici pa me zivo interesuje za koliko para je prodao naciju i sport i svako moralno nacelo. Koja je to svota za koju ljudi postanu dodickova kuja ?!??!?!?!
8 0
pjanke.sa
Sve njih rastjerat hebo im 3 nacionalne komponente mater u pi cku!!! Majmuni retardirani sve do jednog! I ovdje treba kao na Sudu staviti strance da odlucuju! Treba sve postaviti strance u svakoj javnoj organizaciji u citavoj drzavi BiH od kucnog savjeta pa na gore. Kad se mi ne mozemo, ne zelimo niti cemo se ikada dogovoriti!!!! Mrs!!!
5 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi