Imaju jasan stav: Nakon "rata" sa UEFA-om, sada su zaprijetili  FIFA-i i to još žešće
FOTO: EPA

Protivnici su nove ideje

Imaju jasan stav: Nakon "rata" sa UEFA-om, sada su zaprijetili FIFA-i i to još žešće

H. Zilić
Teme:

FIFA ozbiljno razamtra ideju da se Mundijal igra svako dvije godine, a kontinentalna takmičenja također svako dvije godine, po uzoru na rukomet.

To bi stvorilo dodatnu gužvu u kalendarima, posebno kada su u pitanju kvalifikacije za pomenuta takmičenja, pa su neki savezi oštro reagovali na ove ideje FIFA-e.

Najglasnije su bile skandinavske zemlje čija se prvenstva većinom igraju tokom kalendarske godine i zaprijetili su napuštanjem FIFA-e u slučaju da se donese odluka po kojoj bi svake godine bilo neko veliko takmičenje.

Tako su Danska, švedska, Norveška, Finska, island i Farska Ostrva čvrsta u ovoj odluci, koja će svakako uzdrmati FIFA-u i natjerati na novo razmišljanje.

Skandinavci su već bili žestoci protivnici UEFA-i u nekim odlukama obzirom da im UEFA nije dozvolila "North league" , odnosno ligu gdje bi učestvovali klubovi iz skandinavskih zemalja što bi dodatno ojačalo tamošnji klupski fudbal.

U pomenutoj ligi nastupala bi tri tima iz Švedske, Danske, Norveške, dva tima iz Finske, dva tima sa Islanda i jedan tim sa Farskih Ostrva, a ostali timovi bi igrali nacionalna prvenstva preko kojih bi se tražila karta za "North league!, međutim UEFA nije bila baš impresionirama ovom idejom.

Izgleda su Skandinavci sada spremni ući u mali "rat" sa FIFA-om i to na žešći način.

Top Komentari

Zoilomas
Iskreno smisao i dusa fudbala bi se promjenila kad bi se igralo svjetsko svake dvije ili nesta tako, sve je onako kako jeste jer se moraju utakmice odigrati a momci su vec umorni i onako, povrede sjevaju lijeo desno. A kad bi se skratilo to samo znaci da bi bilo vise utakmice i sve se vise igra na ovom rasporedu koji je vec kao picvajz tjesan. Nema of ovoga nista FIFA hoce samo vise para na brzo bez investicija. Jos da se napomene, mi vec imami veliko takmicenje svake dvije godine samo sto u alternativnim godinama nema internacionalne umjesanosti tako da je odgovor po jedno evropsko prvenstvo na drugim kontinentima sto vec imaju ali nisu velika takmicenja
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi