Zaboravite, led, snijeg, gejzire i rukomet, oni su napravili fudbalsku priču
FOTO: EPA

Po prvi put u historiji

Zaboravite, led, snijeg, gejzire i rukomet, oni su napravili fudbalsku priču

Haris Zilić

Na pojam Skandinavija prve asocijacije su led snijeg, sjever, skijanje, islandski gejziri, nordijci, pa i rukomet, ali ovaj put riječ je skandinavskom fudbalu i nevjerovatnom dostignuću.

Po prvi put u historiji sve zemlje iz Skandinavije imaju klubove u evropskim takmičenjima.

Danska ima Kopenhagen u Ligi prvaka i Nordsjelland u Konferencijskoj ligi, Norveška ima Bodo Glimt u Konferencijskoj ligi i Molde u Evropa ligi. Hacken će braniti čast Švedske u Evropa ligi, Helsinki boje Finske u Konferencijskoj ligi, a po prvi put Island i Farska Ostrva imaju klubove u grupnoj fazi, to su Breidablik i Klaksvik u grupnoj fazi Konferencijske lige.

Ovo nije slučajno jer su skandinavske ekipe u pretkolima evropskih takmičenja ove sezone bile najmlađe sa prosjekom nešto većim od 26 godina.

Pored toga, zemlje iz Skandinavije su i najviše podebljale koeficijent i još će imati priliku za to, pa recimo Norveška je već ostvarila koeficijent 3.000, a Danska je na drugom mjestu sa koeficijentom od 4.000, jedino je Turska trenutno bolja od Danaca s akoeficijentom 6.250.

Oglasi

Farska Ostvra su stigla do rekordnog nacionalnog sezonskog koeficijenta od 2.000, Švedska je na 1.875, Finska 1.250. Island je recimo u TOP 5 sa koeficijentom 3.875 zahvaljujući sjajnim izdanjima Breidablika ove sezone. Primejra radi bh. klubovi ove sezone imaju koeficijent 1.500 na nacionalnom nivou.

Skandinavske zemlje su i ranije pravile sjajne rezultate u Evropi, tako je recimo Bodo Glimt u prvom izdanju Konferencijske lige igrao četvrtinu finala, svi se sjećaju švedske senzacije Ostersunda koji je igrao osminu finala Evropa lige.

HJK Helsinki postaje redovan učesnik grupne faze, a Kopenhagen je već odavno na evropskoj sceni, Molde se vraća, a tu je još nekolicina skandinavskih klubova koji iz godine u godinu napreduju.

Skandinavci pretežno rade sa mlađim igračima, imaju razvijene akademije, a ono što dovedu sa strane obično prođe razne kampove i skauting službe, tako da cijeli sistem donosi rezultate.

O terenima je suvišno pričati, a klubovi nemaju neku pretjeranu vrijednost igrača, ali zato itekako unovče zvijezde, a iz Skandinavije skoro svake godine dolaze dva ili tri nova superstara.

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

Na kraju krajeva Erling Haaland je među najboljim igračima današnjice, a prve ozbiljne korake je napravio u Moldeu.

Mogao bi rukomet uskoro u sporedni položaj, kao i skijanje, a nije sramota prepisivati neke stvari, barem organizacione.

Top Komentari

DamirT
I koji to uspjeh imaju Farska Ostrva i Island? Ni po cemu nisu bolji od nasih klubova, u sto smo se i uvjerili. Zrinjski tom istom prvaku Islanda uvali 6 golova za sat vremena igre. Previse uzdizete druge, a nase klubove omalovazavate
0 0
Medo-Brundo
To ChatGPT pise naslove?
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti