VAR stiže u još jednu evropsku ligu

Nakon tri godine testiranja

VAR stiže u još jednu evropsku ligu

Haris Zilić

VAR lagano stiže u većinu evropskih liga.

Tako će narednog petka (21.10.2022. godine) još jedna liga početi korištenje VAR sistema na utakmicama.

Na utakmici 12. kola škotske Premier lige između Hiberniana i St. Johnstona bit će prvi put korišten VAR i u škotskom fudbalu.

Škoti su dugo razmatrali opciju uvođenja VAR sistema, dosta se odupirali, ali ipak pritisak klubova je na kraju urodio plodom, tako da će i škotske sudije dobro paziti kakve odluke donose i ako se dese greške VAR će biti tu da ispravi.

FIFA je odoborila Škotima VAR sistem nakon tri godine testiranja i za početak će biti korišten u Premier league i FA Cupu Škotske.

Obzirom da su Englezi imali dosta primjedbi na VAR sistem, Škoti su imali želju da povuku cijelu priču bez obzira na rezultate testiranja, međutim klubovi su imali drugačije gledište na sve to.

Nakon Škotske još neke države očekuju VAR sistem u svojim ligama, naredni bi trebali biti Velšani, pa Skandinavci.

Što se tiče regije i tu je u planu da države koje nemaju uvedu VAR sistem što prije kako bi se smanjile sudijske greške koje nekada imaju i jak uticaj na sam rezultat utakmice.

U Škotskoj se već 22. oktobra igra derbi Heratsa i Celtica i to će biti prilika da se vidi VAR i na jednoj od jačih utakmica u Škotskoj, naravno ako bude potrebe za istim.

Prvi ligaški derbi Rangersa i Celtica sa upotrebom VAR sistema bit će odigran za popularni "Boxing Day", tačnije 2. januara 2023. godine.

Top Komentari

SarajFK
Kad smo mi imali svj WAR, Evropa nije imala pojma sta je VAR!
1 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi