Skromni čovjek velikog srca: "Otac mi je umro, sestra mi se rodila u kući, zato gradim bolnicu"

Dokumentarac o Sadiu Maneu

Skromni čovjek velikog srca: "Otac mi je umro, sestra mi se rodila u kući, zato gradim bolnicu"

A. Čaušević

Osim odličnih fudbalskih kvaliteta Sadio Mane je osoba kojeg krase velika skromnost i humanost. Iako zarađuje milione, igra u slavnom klubu i veoma je popularan Senagalac nikad nije odustao od svojih principa. 

Danas je objavljen dokumetnarac pod nazivom "Made in Senegal" s Maneom kao naratorom priče o svom životu. Posebno se izdvajaju teški trenuci koje je prošao u djetinjstvu zbog čega je odlučio i da napravi bolnicu u rodnom selu Bambali.

"Bilo mi je sedam godina. Trebali smo se početi igrati fudbala kada mi je rođak prišao i rekao da mi je preminuo otac. Rekao sam mu da se šali, nisam to mogao razumjeti", započeo je Mane svoju priču.

"Dali smo mu neke tradicionalne lijekove i bio je miran tri do četiri mjeseca. Onda se bolest vratila, a pošto u Bambaliju nije bilo bolnice morali su ga voziti u susjedno selu da mu spase život, ali to nije bio slučaj."

"Kada je umro rekao sam sebi sada moram dati sve od sebe da pomognem majci. To je bilo teško kada si tako mlad", kazao je Mane koji je s Liverpoolom prošle godine postao prvak Evrope.

Dvije decenije kasnije Mane je u rodnom selu gdje 70 % porodica živi u siromaštvu prvo izgradio školu, a kroz nekoliko mjeseci će otvoriti i bolnicu.

"Sestra mi se rodila u kući jer nije bilo bolnice u našem selu. To je bila jako jako tužna situacija za sve. Zato sam odlučio da napravim bolnicu da ljudima dam nadu."

Inače, Mane je poznat kao religiozna osoba. Otac mu je bio imam u lokalnoj džamiji zbog čega se porodica okuplja jednom godišnje te recituje Kur'an u znak sjećanja. Od kuće je pobjegao sa 15 godina nakon što mu porodica nije dozvolila da prekine školovanje.

"Bio sam zaista hrabar da napustim porodicu i odem u Dakar. Znao sam da mogu uspjeti. Nikad nisam prestao sanjati. Porodica me počela shvatati ozbiljnije, nisu imali izbora pa su mi na kraju pomogli".

Mane je u Evropu stigao 2011. godine kada je potpisao za Metz. Godinu i pol kasnije uslijedio je transfer u Red Bull Salzburg nakon odličnih igara na Olimpijskim igrama 2012. godine. Kasnije je potpisao za Southampton.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Snove je ostvario 2016. godine kada je potpisao za Liverpool. Trenutno je jedan od najboljih svjetskih igrača, ali niti u jednom trenutku nije zaboravio odakle dolazi i šta je sve prošao.

"Sva djeca u selu žele biti fudbaleri kao ja, ali uvijek im kažem da se obrazuju i idu u školu. Mogu i igrati fudbal, ali će biti uspješniji ako budu radili obje stvari. Možda da je bilo škole kada sam bio mlađi učio bih više, ali to nije bio slučaj, živio sam na selu", završio je Mane.

Zaprati Liverpool, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Liverpool Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

starmac
Jednom rječju ČOVJEK i želim mu zdravlje i svako dobro.
8 0
user1583752673
E ovakvi igraci trebaju da budu uzori mladima, svaka cast Sadio Mane!
7 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi