U četvrtak Skupština FS FBiH: Ni afera "Var" neće donijeti neke značajnije promjene

Ko će u IO?

U četvrtak Skupština FS FBiH: Ni afera "Var" neće donijeti neke značajnije promjene

A. Beganović
Teme:

U četvrtak će biti održana izborna Skupština Fudbalskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine, a kako se bliži dan odluke, tako su i lobiranja sve učestalija.

Fudbalski savez Federacije Bosne i Hercegovine u četvrtak će dobiti novog predsjednika, koji će po automatizmu zauzeti i mjesto u Izvršnom odboru Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine. Osim predsjednika, Fudbalski savez Federacije Bosne i Hercegovine dobit će i novi Izvršni odbor u kojem, osim kozmetičkih (novi članovi - uglavnom iste interesne grupe), neće biti onih pravih, većih promjena i pored toga što će ovaj aktuelni, nažalost, najviše ostati upamćen po aferi "VAR" koja je rezultirala podizanjem optužnice protiv Vladimira Dominkovića (predsjednik Komisije za sudije), Ilije Živkovića (sudija) i Kenana Bajraktarevića (sudija) zbog organiziranog kriminala, primanja mita, dara ili drugih oblika koristi radi namještanja utakmica u Prvoj ligi Federacije BiH.

Novi predsjednik Fudbalskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine biće jedan od predstavnika "županijskih saveza", a kako SportSport.ba saznaje, Irfana Durića će na tom mjestu naslijediti Dragan Soldo, nekadašnji golman Širokog Brijega i još uvijek član Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

Slaven Garić će ispred FS Srednjo-bosanskog kantona gotovo sigurno će ostati član Izvršnog odbora Fudbalskog saveza FBiH, Mirsad Drljević će ponovo predstavljati FS Bosansko-podrinjskog kantona, Samir Ćemalović će predstavljati FS Hercegovačko-neretvanskog kantona, Iljo Dominković FS Posavskog kantona, a Stipo Vukadin će i dalje predstavljati Fudbalski savez Kantona 10.

Novi ljudi, kako SportSport.ba saznaje u Izvršnom odboru biće sasvim sigurno Ćazim Omić iz Fudbalskog saveza Tuzlanskog kantona, Adis Hajlovac iz Fudbalskog saveza Zeničko-dobojskog kantona i Dragan Soldo iz Fudbalskog saveza Zapadno-hercegovačkog kantona.

Fudbalski savez Unsko-sanskog kantona u Izvršnom odboru predstavljat će Said Midžan ili Mirsad Šilić (favorit dosadašnjeg rukovodstva saveza), dok će Kanton Sarajevo prema svemu sudeći nakon osam godina dobiti novog predstavnika u Izvršnom odboru. Naime, Hamdu Spahića, koji je ponovo jedan od kandidata, vjerovatno će na tom mjestu naslijediti nekadašnji generalni sekretar FK Željezničar i bivši član ECA-inih tijela Nijaz Brković.

Dakle, od 10 članova Izvršnog odbora pet će produžiti svoje mandate, dok će pak u novom Sazivu IO biti pet novih članova od čega se za trojicu može reći da predstavljuju neku novu struju (FS ZDK, FS TK, FS KS). Bar tako sada stvari stoje, no ne treba zaboraviti da u narednih 48 sati može doći do promjena "raspoloženja" među članovima Skupštine koji će izabrati nove članove federalne fudbalske vlade.

Kako se biraju članovi Izvršnog odbora

Skupština Fudbalskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine broji 40 članova koje biraju fudbalski savezi kantonalnih i "županijskih" saveza. Dakle, po četiri člana dolaze iz pomenutih saveza, a svaki od njih je predložio dva kandidata za članstvo u Izvršni odbor. Onaj koji prilikom glasanja dobije natpolovičnu većinu biće izabran u vladu federalnog fudbala.

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

Kadndidati za Izvršni odbor:

Fudbalski savez Unsko-sanskog kantona: Said Midžan i Mirsad Šilić
Fudbalski savez Posavskog kantona: Iljo Dominković i Miroslav Lučić
Fudbalski savez Tuzlanskog kantona: Ćazim Omić i Samir Omić
Fudbalski savez Zeničko-dobojskog kantona: Adis Hajlovac i Senad Subašić
Fudbalski savez Bosansko-podrinjskog kantona: Mirsad Drljević i Safet Radmilović
Fudbalski savez Hercegovačko-neretvanskog kantona: Samir Ćemalović i Nazif Handžar
Fudbalski savez Srednjo-bosanskog kantona: Slaven Garić i Ivan Frljić
Fudbalski savez Zapadno-hercegovačkog kantona: Dragan Soldo i Dario Sesar
Fudbalski savez Kantona Sarajevo: Nijaz Brković i Hamdo Spahić
Fudbalski savez Kantona 10: Berislav Vrdoljak i Stipo Vukadin

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi