Slobodi derbi protiv Sarajeva, a šta kaže statistika?

Duel starih rivala na Tušnju

Slobodi derbi protiv Sarajeva, a šta kaže statistika?

A. Beganović

Jedan od derbija 27. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u Tuzli su odigrali Sloboda i Sarajevo.

Izabranici Zlatana Nalića slavili su rezultatom 2:1, a odlučujući pogodak postigli su u sudijskoj nadoknadi vremena.

Duel starih rivala mogao je zadovoljiti ljubitelje najvažnije sporedne stvari u našoj zemlji, a u nastavku teksta pozabavit ćemo se nekim od značajnijih statističkih podataka.

Dakle, Sloboda je slavila 2:1. Na utakmici je pokazano osam žutih kartona, od čega šest domaćoj, a dva gostujućoj ekipi. Sarajevo je imalo 10 udaraca prema golu ali samo dva u okvir, dok je pak Sloboda imala devet udaraca prema golu od čega šest u okvir.

Po jedan korner izvele su obje ekipe, igrači Slobode su dva puta bili u nedozvoljenoj poziciji, a Sarajeva samo jednom. Sarajevo je imalo veći posjed lopte (58%-42%) i veći broj dodavanja (515-375). Od 515 dodavanja gosti su imali 391 uspješno, a domaći 266 uspješnih od ukupno 375.

Izabranici Zlatana Nalića su imali i devet ključnih dodavanja, dok su s druge strane izabranici Husrefa Musemića imali četiri ključna dodavanja.

U duel igri uspješniji su bili gosti. Od 167 duela na meču iz 99 su kao pobjednici izašli fudbaleri Sarajeva. Od ukupno 69 zračnih duela gosti su dobili 44, a domaći 25, dok su fudbaleri Sarajeva od 27 pokušaja driblinga 13 puta bili uspješni. S druge strane, domaći su 24 puta pokušali predriblati svoje protivnike i devet puta su bili uspješni.

Fudbaleri Slobode su najopasniji bili po lijevoj strani po kojoj su imali 30 napada od kojih su četiri završila udarcem prema golu. Po desnoj strani su napadali 37 puta ali nijednom nisu nakon tih napada šutirali po golu, dok su po sredini imali 28 napada nakon kojih su tri puta šutirali prema golu.

Fudbaleri Sarajeva su najaktivniji bili po desnoj strani. Imali su 44 napada nakon kojih su uputili četiri udarca prema golu. Isto udaraca su uputili prema golu i nakon 28 napada po lijevoj strani, dok nakon 22 napada po sredini nijednom nisu ugrozili golmana domaće ekipe.

Ćivić najbolji igrač meča

Domaći su imali 75 izgubljenih lopti od čega devet na svojoj polovini, dok su gosti izgubili 81 loptu od čega 14 na svojoj polovini. S druge strane izabranici Zlatana Nalića su osvojili 68, a izabranici Husrefa Musemića 70 lopti. Sloboda je izvela 17 kontranapada nakon kojih su dva puta šutirali prema golu, dok je Sarajevo izvelo 19 kontranapada nakon kojih je jedan šut upućen prema golu.

Najbolji igrač susreta po Instat indexu je Muharem Ćivić koji je postigao pogodak za 1:1. Napravio je veznjak Slobode četiri prekršaja, a isto toliko napravljeno je nad njim.

Četiri puta je šutirao, a tri šuta su išla u okvir gola Sarajeva. Tokom meča Ćivić je bio u 26 duela s tim da je iz 15 izašao kao pobjednik, pet puta je pokušao predriblati svoje protivnike i samo jednom nije bio uspješan. Tri lopte je osvojio, a jednu izgubio.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Najslabiji igrač kod Slobode, bar po Instat indexu, bio je Said Husejinović, koji je za svoju predstavu na Tušnju zaradio index 162.

Što se tiče Sarajeva, najbolji index imao je veznjak Rifet Kapić (233), dok je najslabiji imao srbijanski stoper Darko Lazić (155).

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

AmarHZ
kolko ste vremena potrošili na pisanju sve ovog,mogli ste sam screenshotovat i stavit ovdje
1 0
Metropoljac
Statistika je najbitnija.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi