Slobodni pad Romelua Lukakua
(Foto: EPA) Romelu Lukaku je ove sezone ogirao 23 utakmice za Manchester United u Premier ligi, te je postigao osam golova

Misli li otvoriti padobran?

Slobodni pad Romelua Lukakua

Manchester United je minulog utorka vraćen u realnost. PSG je dosta lagano slavio na Old Traffordu, a Solskjaerov niz bez poraza je prekinut.

Izgubio je United 0:2 od PSG-a u prvom meču osmine finala Lige prvaka, a ovaj poraz je dosta toga rekao i o Romeluu Lukakuu.

Gubili su Crveni đavoli 0:2, bližio se finiš susreta, a Ole Gunnar Solskjaer je već do 46. minute iskoristio dvije izmjene i ubacio u igru Sancheza i Juana Matu. Dok je gledao svom prvom porazu na klupi Uniteda u oči, Norvežanin je morao napraviti važu odluku - Koga ubaciti i pokušati doći barem do remija?

Na klupi je imao golmana, veznjaka, dva defanzivca i Romelua Lukakua. Ubacio je na kraju Solskjaer Lukakua, ali je čekao do 84. minute da to učini, iako je United gubio 0:2 još od šezdesete.

Sve se manje računa na Lukakua na Old Traffordu, pa se postavlja pitanje kako je Belgijanac plaćen 55 miliona eura prešao put od standardne devetke do zamjene i to one u koju se nema previše povjerenja.

Kako su počele Romeluove nevolje?

Čini se da je sve počelo odlaskom Josea Mourinha, koncem prošle godine.

Za Mourinhove "vladavine" na Old Traffordu, Lukaku je počeo 77.5% susreta za koje je bio spreman (62 od 80).

Međutim, od kada je stigao Solskjaer stvari su se promijenile. Dolazak Norvežanina je označio bolje dane za United, ali i lošije dane za Lukakua.

Naime, robusni Belgijanac je pao na samo 33.3% startova, pa je počeo samo četiri od 12 utakmica kod Ole Gunnara.

Što je još gore za Lukakua, trener koji ga je odlučio koristiti "na kapaljku" je jedan od najubojitijih napadača Uniteda ikada i čini se da baš on ne vjeruje u njegovo napadačke sposobnosti. Za one koji ne znaju, Solskjaer je postigao 126 golova u dresu Uniteda, veliki broj njih u ulozi "zlatnog džokera".

Sa druge strane, Mourinhova vjera u Belgijanca se nije mogla poljuljati, pa ga je Posebni uvrštavao u startnu postavu i kada se itekako mučio, a kritičarima je poručivao da je Lukakuov doprinos puno veći od onoga što se može vidjeti golim okom.

Licem ka golu, Romelu!

Solskjaer se očigledno ne slaže, a da pretjerano ne računa na Belgijanaca poručio je jako brzo nakon svog dolaska na kormilo ekipe. Lukaku je svoj prvi nastup pod Solskjaerom upisao u pobjedi (4:1) Uniteda nad Bournemouthom, a nakon ovog meča Solskjaer je izjavio:

"Ponekad je dobar centarfor, dobra 'meta' u kaznenom prostoru, ali ako mu kažete da bude meta, on se neće ni okrenuti prema golu".

Inače, umjesto 1.90cm visokog i snažnon Lukakua, Solskajer kao "devetku" od svog dolaska (ili bolje reći povratka) preferira koristiti Marcusa Rashforda.

Prilika koju ne smije propustiti

Lukaku će ipak jako brzo imati priliku pokazati svom novom "šefu" da nije u pravu.

Naime, Manchester United u okviru 1/8 finala FA Kupa gostuje kod njegovog bivšeg kluba, Chelseaja, a Solskjaer nema puno izbora nego u postavu uvrstiti upravo Lukakua, pošto vjerovatno neće moći računati na Lingarda i Martiala.

Moraće Lukaku pokazti Solskjaeru da zna više od pukog građenja leđima prema golu i spuštanja lopte za saigrače jer je jasno da Norvežanin želi špica koji ide direktno ka golu, gradi akcije i protrčava iza odbrane - što je ono što Marcus Rashford za sada radi odlično.

Pokušao je Solskjaer natjerati Lukakua da se okrene prema golu, da ide direktno ka protivničkom golmanu. Pokušao je to protiv Arsenala u FA Kupu kada ga je stavio na desno krilo i - funkcionisalo je.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Ipak, Lukaku je devetka i to mora biti njegova primarna uloga. Ukoliko se uskoro ne pokaže u samom špicu napada, njegova budućnost na Old Traffordu bi mogla biti pod velikim upitnikom.

Romelu Lukaku je ove sezone ogirao 23 utakmice za Manchester United u Premier ligi, te je postigao osam golova. U Ligi prvaka je u šest nastupa i dalje bez pogotka.

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi