Premier ligi zbog Brexita prijeti egzodus igrača
Igrači koji su do svoje 21 godine proveli tri sezone u ekipi iz Premier lige se ne bi smatrali strancima

Hoće li Brexit oslabiti Premier ligu?

Premier ligi zbog Brexita prijeti egzodus igrača

S. Pašalić

Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije donijet će dramatične promjene u svakodnevni život njenih građana, ali kako će on uticati na Premier ligu?

Iako se općenito pokušava odvojiti politika od sporta, u slučaju Brexita, odnosno izlaska Velike Britanije iz Evropske unije čini se da će politika imati uticaja i na sport.

Jedan britanski list je objavio detaljnu analizu o tome kakve će posljedice imati cijela situacija oko Brexita na Premier ligu koja je dugo vremena prva po broju transfera od svih liga u Evropi.

Klubovi iz vrha Premier lige su po cijelom svijetu tražili talente iz ostalih zemalja, ali sada će biti primorani da smanje broj stranih igrača. Fudbalska asocijacija Engleske predložila je da se broj stranih igrača smanji na 12 sa dosadašnjih 17 koliko klubovi trenutno mogu imati.

Postoji velika želja da se broj engleskih igrača poveća u Premier ligi, jer je 1992. godine 70 posto igrača bilo iz domaćeg pogona, dok je ta brojka 2019. godine pala na 33 posto.

Sada vlada velika zabrinutost kod igrača, ali u nekim slučajevima kao kod Paula Pogbe postoje olakšavajuće okolnosti koje štite igrača, jer je Francuz potpisao za United sa 16 godina, a igrači se neće računati kao stranci ako su u klubu proveli najmanje tri godine prije nego što su napunili 21 godinu.

Čelni ljudi lige su zabrinuti zbog promjena koje bi se mogle desiti, jer je u sezoni 2016/2017 liga zaradila 5 milijardi eura, a Brexit bi otežao dovođenje stranih igrača što bi umanjilo vrijednost lige.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Naprimjer, interes za Tottenham bi se vjerovatno smanjio u Južnoj Koreji da Sin Heung-min ne igra za Spurse i utakmice Premier lige u toj zemlji vjerovatno više ne bi bile toliko gledane.

S obzirom da još nije jasno hoće li timovi morati prodavati igrače da bi se uklopili u nova pravila, u januarskom prelaznom roku se vidjelo da klubovi iz Premier lige ne žele potrošiti velike sume novca na igrače koji bi se po novim pravilima vjerovatno kratko zadržali u Premier ligi.

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Baggio89
I nije neka liga.
0 4
SakeArsenal
J***m ti politiku.sport je sport,nema veze sa politikom
1 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi