Niko nikad nije govorio o Keku i Sloveniji kao Martinez: "Bliski su mi srcu, šteta što je mata-mata"
Pohvale za Slovence od Martineza (Foto: EPA)

Portugalski selektor brzo dobio odgovor

Niko nikad nije govorio o Keku i Sloveniji kao Martinez: "Bliski su mi srcu, šteta što je mata-mata"

Midhat Šljivak

Reprezentacija Slovenije sutra u Frankfurtu igra meč osmine finala Evropskog prvenstva. Protivnik je veliki Portugal koji međutim s velikim oprezom ulazi u ovaj duel, a selektor Roberto Martinez u hvalospjevima priča o Matjažu Keku.

Slovenija je odradila jako dobru grupnu fazu na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj. S tri remija protiv Danske, Srbije i Engleske ostvarili su prolaz dalje i za protivnika u osmini finala su dobili Portugal.

Naravno, selekcija Roberta Martineza je ogroman favorit za prolaz u četvrtfinale, no španski stručnjak na klupi Portugala izuzetno cijeni selektora Slovenije Matjaža Keka i ono što je napravio sa svojim nacionalnim timom.

"Impresioniran sam činjenicom da je vodio Sloveniju u više od 100 utakmica. Znam kako je to teško dostići", počeo je Martinez izlaganje o Keku i nastavlja:

"Volim kako njegova ekipa igra timski fudbal. U reprezentaciji moraš znati kako izvući ono najbolje od igrača. Njegova ekipa je ozbiljno prihvatila sistem koji im je postavio, a koji dopuštama igračima kao što su Šeško i Šporar da se istaknu."

"Ono što su Slovenci napravili na Euru je fenomenalno. Ispisali su historiju i žao mi je što igramo s njima jer su mi bliski srcu. Nažalost, situacija je 'mata-mata', neko mora ispasti", poručio je Martinez.

Oglasi

Mata-mata je španski termin za eliminacijske mečeve u kojoj neko mora ostati bez svega, a vidjet ćemo ko će to biti sutra u Frankfurtu.

Matjaž Kek odgovorio Martinezu

Selektor Slovenije Matjaž Kek odgovorio je selektoru Portugala na lijepe riječi.

"Činjenica je da smo vjerovatno zaslužili sve simpatnije. Roberto Martinez je poznat kao veliki gospodin, ali kada se igra na ispadanje, takve riječi znaju dominirati na press konferencijama. Kada se izađe na teren onda stvarnost dođe do izražaja. Mi dobro znamo s kim igramo", rekao je Kek.

Selektor Slovenije nije želio igrače sputavati u euforiji.

Oglasi

"Neka uživaju u trenutku kojeg su zaslužili. Ovakve utakmice daju nevjerovatnu energiju, očekujemo tešku utakmicu, ali svaki veliki izazov nas motiviše."

Portugal smatra jednim od najvećih favorita za osvajanje trofeja.

"Do sada su svi bili favoriti protiv nas. Tako će biti i sutra. Mi smo sretni što uopšte igramo. Oni su favoriti prvenstva i ne očekujte da ćete gledati lijep fudbal od nas", rekao je Kek.

Duel Slovenije i Portugala počinje od 21 sat, a glavni sudija je Italijan Daniele Orsato.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi