Kek opušten pred utakmicu generacije: "Ima još Balkana u nama, ne treba da pravimo cirkus..."
FOTO: EPA

Selektor Slovenije otkrio i pojedine detalje

Kek opušten pred utakmicu generacije: "Ima još Balkana u nama, ne treba da pravimo cirkus..."

Haris Zilić

Fudbalska reprezentacija Slovenije izborila je historijski plasman u osminu finala Evropskog prvenstva u Njemačkoj i to sa tri remija u veoma jakoj grupi sa Engleskom, Danskom i Srbijom.

Slovenci će tako po prvi put igrati nokaut fazu velikog takmičenja, a tvorac ovog sjajnog rezutlata je selektor Matjaž Kek, koji je nakon svega smiren u izjavama.

U Sloveniji odbrojavaju do utakmice osmine finala protiv Portugala koja je na rasporedu 1. jula od 21 sat na stadionu u Frankfurtu, a mnogi je vide i kao utakmicu generacije.

Pauzu na prvenstvu Matjaž Kek je iskoristio za jedan zanimljiv intervju za slovenski Sport Klub, a novinaru Jaki Kozmelju dao je interesantne odgovore.

Za početak Kek je otkrio da je imao i zanimljiv opkladu otokom EURO-a.

"Imao sam opkladu sa našim novinarima. Ako prođemo grupnu fazu rekao sam da ih vodim na ručak, to sam i učinio. Drago mi je što sam je izgubio, ali neću se kladiti na to ubuduće, samo će biti lagano druženje", kroz smijeh je počeo razgovor Kek.

Oglasi

Uspjeh Slovenije je plod timskog rada istakao je Kek.

"Ja sam osjetio da su momci spremni za ovo. Zabavljali su se na svoj način i ovo je uspjeh cijelog tima i sturčnog štaba, fizioterapeuta, doktora, ekonomista, cijelog menadžmenta. Uvijek imam osjećaj da su momci znali da će se nešto dogoditi. Toliko su vjerovali da nisu bili šokirani što smo sada u nokaut fazi. Niko se nije spakovao prije utakmice protiv Engleske."

Pripreme za Srbiju i Englesku se nisu puno razlikovale, selektor Slovenije je i tu otkrio neke detalje.

"Bilo je bitno kako da prevaziđemo šok nakon gola protiv Srbije u finišu utakmice. Dobro je što smo imali malo dužu pauzu do susreta sa Engleskom. Međutim, kada sam vidio igrače na dan utakmice, znao sam šta mogu. Ponašaju se kao momci koji znaju šta žele. Mi smo prije svega realni, znamo da imamo malu bazu igrača i ne treba da pravimo cirkus kad nešto uradimo ili od neuspjeha da pravimo tragediju."

Oglasi

Jednostavnost i opuštenost reoprezentativaca je glavna odlika ove reprezentacije.

"Zrelost i jednostavnost igrača me uvijek pozitivno iznenade. Posebno jednostavnost, jer i ja volim da budem jednostavniji. Super mi je da ih gledam posle utakmica, kada se druže u dresovima i idu na tribine da vide svoje prijatelje. Njima ne trebaju sastanci, dovoljne su tri ili četiri minute da im kažete i sve razumiju."

Slovenija je uz Gruziju hit prvenstva, svjestan je Kek da se dosta počelo pričati o njegovoj reprezentaciji, ali je jako smiren i spušta loptu.

"Sada smo na još većoj sceni i svi će nas shvatiti ozbiljno. Ima još malo Balkana u nama. Iako smo za većinu egzotični, volim jače protivnike, imamo priliku da pokažemo dosta toga, vidjeli ste protiv Engleza, koliko su morali da se muče da nam priđu golu."

Slovenija je u grupnoj fazi imala tri remija u tri utakmice i gol razliku 2:2. Igraju disciplinovano, čvrsto i to je njihov najveći adut i u duelu osmine finala.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi