Sve dao na fudbal, srednju školu završio vanredno, a sada je najbolji bh. strijelac u Evropi

Ispričao sve belgijskim medijima

Sve dao na fudbal, srednju školu završio vanredno, a sada je najbolji bh. strijelac u Evropi

A. Čaušević

Iako kroz nekoliko dana puni 35 godina Edin Džeko i dalje igra vrhunski fudbal, sigurno će trajati još neko vrijeme, ali ozbiljno se treba razmišljati i o njegovom nasljedniku u reprezentaciji BiH.

Do sada je u prvom planu završilo nekoliko imena, a sigurno se najviše ističu Ermedin Demirović i Smail Prevljak koji su se i našli na spisku Ivayla Peteva za martovske utakmice.

Prevljak je trenutno najbolji bh. strijelac u evropskim ligama. Kao napadač Eupena zabio je 13 golova u dosadašnjem dijelu belgijske Jupiler lige.

U razgovoru za belgijske medije Prevljak je govorio o svojim prvim fudbalskim koracima u Igmanu iz Konjica kazavši kako je sve dao na fudbal. Na kraju mu se to počelo i isplaćivati.

Još kao 18-godišnjak napustio je Konjic i otišao u Leipzig, na početku mu je bilo teško, uglavnom je bio sam, nije ni poznavao jezik, ali je s vremenom pokazao svoj kvalitet.

"U Bosni sam profesionalac postao sa 15 godina. Pokušao sam da to kombinujem sa školom, ali bilo je preteško, sve sam stavio na fudbal. U međuvremenu sam shvatio da je to rizičino, pa sam srednju školu završio vanredno", rekao je 25-godišnji napadač.

Oglasi

Smail Prevljak - Alchetron, The Free Social Encyclopedia

"Nisam ništa znao o Leipzigu, mislio sam da je to mali klub koji nema mnogo novca, tada su osvojili titulu u četvrtoj ligi. Počeli su napredovati, sada su u vrhu Bundeslige i redovno igraju Ligu prvaka."

"Oči su mi 'ispale'. Sve je bilo organizovano, ne samo za profesionalce, ali i za mlađe timove. Moglo se osjetiti da će Leipzig jednog dana igrati Ligu prvaka. Treniraju te 'manijaci', nevjerovatno profesionalni ljudi. Nauče vas svim vrstama pressinga."

"Na početku sam se patio. Bio sam sam, imao sam problema s jezikom, nekoliko mjeseci sam imao i povredu leđa. Ali jednom kada uđete u sistem i naviknete se, to je izvanrednog mjesto za igrati."

Nekoliko godina kasnije, sada kada već izgrađen fudbaler, Prevljak nastupa za Eupen, nakon što je u međuvremenu bio član Salbzurga, Mattersburga i Lieferinga.

"Najbolje se snalazim u protivničkom šesnaestercu. Možete to kritikovati, kriviti me što čekam dobru loptu, nemam problem sa tim. Ukoliko neko to kaže, onda je to jer on ne razumije umjetnost toga šta znači biti na pravom mjestu u pravo vrijeme."

Potražite više informacija na temu Jupiler league:

Kao svoju najbolju kvalitetu ističe osjećaj za postizanje gola. Tajna je u dobrom postavljanju.

"Morate imati osjećaj za gol i to je jedna od mojih glavnih kvaliteta. Možda se čini da se ne krećem dovoljno, ali to nije tačno. Znam se dobro postaviti i znam gdje trebam biti kada se akcija završava. Meni su najbolji golovi one koje postignem iz blizine sa laganim dodirom lopte. Lopta pada, postavim nogu i to je gol. Draži su mi takvi golovi od onih koje postignem dalekometnim udarcem ili glavom", dodao je Prevljak.

Top Komentari

Mowzilla
Za nasljednika u napadu se ne moramo brinuti, veca briga ce biti sredina kada se i Pjanic jednog dana oprosti...
8 0
daca
Samo naprijed Smaja
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi