Prevljak: Uživam u Eupenu, reprezentacija može i mora bolje

Sjajno igra u Belgiji

Prevljak: Uživam u Eupenu, reprezentacija može i mora bolje · Intervju

A. Beganović

Bosnu i Hercegovinu, odnosno Konjic, napustio je sa sedamnaest godina. Imao je Smail Prevljak hrabrosti odlučiti se na taj korak, a sada može reći da nije pogriješio.

Nakon Njemačke i Austrije skrasio se u Belgiji gdje za Eupen pruža fenomenalne partije, a njegove sjajne igre svakako da raduju i selektora našeg nacionalnog tima, ali i sve navijače Zmajeva koji s nestrpljenjem očekuju početak kvaslifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Smaile, hajde da se vratimo nekoliko godina unazad. Možeš li nam reći kako je sve počelo, odnosno na koji način je krenuo tvoj fudbalski put.

"Počeo sam u Konjicu, a malo ljudi zna da moj prvi odlazak preko granice nije bio u Laipzig. Prvi odlazak je bio u Herthu, gdje sam trenirao tri sedmice. Tada sam upoznao oca od sadašnjeg trenera Hoffenheima koji se bavi menadžerskim poslom. Rekao mi je da se vratim u Bosnu i Hercegovinu, a da će mi on pronaći klub u Njemačkoj. Tako je i bilo, nekoliko dana nakon mog povratka javio mi je da ima klub za mene i da se radi o RB Leipzigu. Mislim da su tada bili trećeligaši, pa sam se da kažem malo dvoumio. No, odlučio sam u dogovoru sa svojim najbližim prihvatiti ponudu. Kada sam stigao tamo, vidio trening kamp i ostale stvari, znao sam da nisam pogriješio".

U Njemačku si otišao sa 17 godina. Kako su reagovali roditelji, kako si se ti na samom početku snašao u Njemačkoj. Mlad si, otišao si od kuće, mislim da ti nije bilo lako?

"Tokom cijele karijere roditelji su uvijek bili uz mene. Važna je ta podrška. Nije bilo lako odlučiti se za odlazak, no znali smo da mi je to velika prilika koja se ne smije propustiti. Odlaziš od kuće, sam ideš u neki novi svijet. Mota se po glavi svašta, ali vjerujte mi da sam se brzo adaptirao. U kratkom vremenskom periodu naučio sam njemački jezik i nakon toga je sve bilo mnogo lakše".

Oglasi

Nakon Njemačke fudbalski putevi te vode u Austriju u Red Bull Salzburg.

"Da, ali u njihovu filijalu Liefering. Mislim da je to jedna od najboljif filijala nekog kluba na svijetu. Mnoge danas velike fudbalske zvijezde su igrale u Lieferingu. Dobre igre u Lieferingu su me zapravo preporučile RB Salzburgu".

I kada se činilo da sve ide onako kako se može poželiti dolazi do teške povrede ligamenata koljena.

"Upravo tako, ali hvala Bogu sve se na kraju završilo na najbolji način. Nije bilo lako u tim momentima, psihički je teško. Razmišljaš o svemu, počeo si ostvarivati svoje snove, a onda odjednom povreda. No, opet su tu bili roditelji i moja tadašnja djevojka, a današnja supruga. Bili su mi velika podrška i siguran sam da bi bez njih sve bilo mnogo teže".

Oglasi

Nakon pauze od skoro godinu dana otišao si na posudbu u Mattersburg. Čini mi se da je to bio odličan potez.

"Pogodio sam sa Mattersburgom. Tražio sam posudbu, u tim momentima mi je trebao ozbiljan klub u kojem ću imati priliku da pokažem šta mogu. Šesnaest pogodaka sam postigao u Bundesligi u toj sezoni. Igrali smo i polufinale Kupa protiv RB Salzburga, ispali na penale. Promašio sam i ja. Lijepa sjećanja imam iz tog perioda."

Vratio si se u RB Salzburg, odigrao dobru sezonu, no dolaskom na klupu Jessea Marscha nekako se i tvoj status u klubu promijenio.

"Istina je, nisam imao s njim dobar odnos i zato sam tražio odlazak. Bio sam u Bosni i Hercegovini kada su mi javili da me želi Eupen. Prihvatio sam ponudu, trener je Španac koji me želio u timu. I to je uticalo na moju odluku. No, dolazi pandemija, pa sam odigrao samo pet utakmica. Ipak, Eupen se uspio dogvoriti za obeštećenje i sada doista uživam ovdje."

I iz tvog učinka u 2021. godini vidi se da uživaš. Osam pogodaka si postigao u 2021. godini. Rijetko koji napadač se može pohvaliti sa takvom statistikom.

Oglasi

"Ide mi dobro, zdrav sam, lijepo mi je u Eupenu i onda se to vidi i na terenu. Rezultati mogu biti još bolji, cilj je da budemo među osam, odnosno da se plasiramo u to doigravanje za Evropu. Vjerujem da neću stati na ovih osam pogodaka u 2021. Imam mnogo motiva".

Vidiš li se u bliskoj budućnosti u nekoj od "liga petice"?

"Iskreno, ne razmišljam o tome. Potpisao sam ugovor sa Eupenom do 2023. godine i sada samo razmišljam o svakoj narednoj utakmici. Sretan sam ovdje, živim jedan lijep i miran život sa suprugom. Šta će biti za godinu ili dvije, doista ne znam. Normalno je da svi imamo neke želje, ali bitno je da sam zdrav jer samo tako postoji mogućnost i da se ostvare".

U slobodno vrijeme šta voliš raditi?

"Uglavnom sam kući, pandemija je, tako da vam ništa više ne moram ni reći. Volim igrice, a i stoni tenis. Kažu oni protiv kojih sam igrao da sam dobar. Od malena igram stoni tenis, tako da i danas često odigram koji meč."

Potražite više informacija na temu Jupiler league:

Reprezentacija u prošloj godini nije briljirala. Da li 2021. može biti bolja za reprezentaciju?

"Ne da može, nego mora. Šteta je velika što se nismo plasirali na Evropsko prvenstvo, ali sada imamo priliku za popravni. Imamo mi kvalitet, samo se trebaju posložiti neke stvari. Plasirali smo se na Mundijal 2014. godine, ne znam zbog čega ne bismo ponovili taj uspjeh. Što se mene lično tiče, tu sam i uvijek ću davati svoj maksimum u reprezentativnom dresu".

Top Komentari

Starmo1922
Mislim da ce na kraju sezone preci u mnogo jaci klub.Momak je stroj za postizanje golova.Posjeduje sve kvalitete vrhunskog napadaca. Sretno Smaile i da te vidimo u repki u sto jacem izdanju!
10 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi