Son Heung-min, najbolji azijski igrač

Son Heung-min, najbolji azijski igrač · Kolumna

J. Murselović

Azija je u posljednjih dvadesetak godina iznjedrila ogroman broj odličnih fudbalera. Hidetoshi Nakata, Park-Ji Sung, Shinji Kagawa, Shunsuke Nakamura, sa mnogo su uspjeha nastupali za evropske klubove.

Nakatu je i veliki Pele 2004. godine svrstao u 100 najboljih igrača na svijetu u tom trenutku. Japanac je bio nadomak prelaska u Manchester United, ali sudbina je htjela da potpiše za Perugiu, iz koje je nakon nevjerovatnih 18 mjeseci prešao u Romu s kojom se okitio i titulom prvaka Italije. Japanski Beckham (zbog popularnosti koju je uživao u Japanu, ali i zbog stila odijevanja i frizure) imao je sve predispozicije da bi postao odličan fudbaler – sjajan pregled igre, nevjerovatne tehničke sposobnosti i fenomenalan šut. No, uprkos fudbalskim kvalitetama, može se s pravom reći kako Nakata nije ostvario svoj puni potencijal. Nakon Rome, igrao je za Parmu, Bolognu i Fiorentinu, da bi na kraju ipak otišao u Englesku, ali ne u Manchester, nego u Allardyceov Bolton i to kao posuđen igrač. Sa 29 godina odlučio je završiti karijeru zbog, kako je poslije rekao, gubitka volje za fudbalom (možda upravo zbog Allardycea u čijem 4- 4-2 sistemu Nakata nikako nije mogao biti ono što jeste).

Sir Alex Ferguson, bivši menadžer Manchester Uniteda, možda jeste propustio dovesti Nakatu, ali u Unitedu su poslije zaigrala dva odlična azijska igrača, Park-Ji Sung (Južna Koreja) i Shinji Kagawa (Japan). Istina, prije Parka, Ferguson je doveo i relativno nepoznatog kineskog napadača, Donga Fangzhuoa, koji je u četiri godine koliko je proveo na platnom spisku Manchester Uniteda, upisao samo jedan nastup. Za razliku od Fangzhuoa, Park-Ji Sung je punih sedam sezona nastupao za United, odigravši preko 200 utakmica i postigavši 27 golova. Južnokorejanac je za reprezentaciju svoje zemlje u 11 godina upisao tačno 100 nastupa i postigao 11 golova, da bi 2011. godine rekao zbogom i predao štafetu najboljeg igrača nadolazećoj zvijezdi, Sonu Heongu-minu.

U periodu kad je preuzimao konce igre svoje reprezentacije, Son je nastupao za HSV u čiju akademiju je došao kao šesnaestogodišnjak, da bi veoma brzo, zahvaljujući neospornom talentu i nevjerovatnoj radnoj etici, bio prekomandovan u drugi tim, a zatim i u prvi tim HSV-a. Nakon tri odlične sezone u HSV-u, uslijedio je poziv iz Leverkuzena. Bayer je za Sonove usluge postavio novi rekord kada je kupovina igrača u pitanju, uplativši ravno 10 miliona eura na račun obeštećenja. U Leverkuzenu je nastavio sa odličnim igrama. U dvije sezone postigao je 29 golova, da bi zatim prešao u Tottenham za čak 30 miliona eura postavši najskuplji azijski igrač svih vremena.

Pochettinov čovjek

Sonova prva sezona u Tottenhamu nije bila pretjerano uspješna. Prilagođavao se na drugačiju klimu, kulturu, način života, ali i stil igre. Mauricio Pochettino, menadžer Tottenhama, imao je strpljenja sa Sonom. Znao je da će, čim se Son u potpunosti adaptira na Tottenhamov stil igre, dobiti fenomenalnog igrača koji će odgovoriti svim njegovim zadacima.

Tottenham ima vjerovatno najizbalansiraniju ekipu u Premier Ligi, a Son je u odlično posloženom timu postao ubojito oružje. Kaneov, Eriksenov i Allijev utjecaj na igru Tottenhama po pravilu je u prvom planu, dok Son (pre)često biva nepravedno izostavljen. Zahvaljujući nevjerovatnoj brzini, okretnosti i golgeterskim sposobnostima, Korejanac je postao savršen igrač za kontranapade. Odlično razumije igru i svojim kretanjima te odvlačenjima čuvara, stvara ogroman prostor Kaneu, Alliju i Eriksenu koji to koriste na najboji mogući način. Posebno Harry Kane.

Ono što izdvaja Sona je odlična igra objema nogama. Lijeva ili desna – manje je važno. Zahvaljujući tome, Pochettino je u stanju koristiti ga na više pozicija. Tako smo Sona gledali i na lijevom i na desnom krilu, na poziciji polušpica, ali i na poziciji najisturenijeg napadača (u trenucima kad je Kane zbog povrede propustio nekoliko mečeva). Kane obožava preuzeti ulogu desetke i vratiti se po loptu, a to mu dodatno omogućava Sonov nevjerovatan osjećaj za prostor.

Pochettino je u nekoliko navrata naglasio koliko cijeni Sona. Nakon nešto slabije prve sezone u Tottenhamu i u trenucima kad se činilo kako možda neće imati mjesta u ekipi, Son nije pokazivao nezadovoljstvo. Krivicu nije svaljivao na druge, ostao je i dodatno radio na sebi. Upravo ta predanost dovela ga je do toga da je u dvije naredne sezone postao Pocheov čovjek. Son će samo rijetkim slučajevima odigrati svih 90 minuta. Zbog načina igre i činjenjice da izgara na terenu dajući i posljednji atom snage, često ostaje bez snage stoga ga Pochettino, po dobro uhodanom pravilu, mijenja svježim parom nogu. Napadač koji nije napadač, krilo koje nije krilo i desetka koja zapravo nije desetka. Tako najbolje možemo opisati Sona. Ne možemo ga striktno vezati za jednu poziciju, jer Son igra apsolutno sve.

Udarna igla reprezentacije Južne Koreje

Potražite više informacija na temu Premier league:

Sonova uloga u reprezentaciji drugačija je od uloge koju ima u Tottenhamu. Selektor Shin Tae-Yong nema na raspolaganju toliko širok kadar poput Pochettina, tako da se od Sona očekuje da bude glavni igrač reprezentacije. Protivničke odbrane često ga markiraju, tjeraju od gola i ne dozvoljavaju mu da stvara otvoren prostor. No, ukoliko Južna Koreja želi proći grupu u kojoj su Njemačka, Meksiko i Švedska, morat će neko uskočiti Sonu u pomoć. Najviše se očekuje od Ki Sung-yeunga, kapitena reprezentacije i veznjaka Swanseaja, ali i od Lee Chung-yonga, igrača Crystal Palacea koji je ove sezone upisao svega devet nastupa za svoj tim.

Naravno, sve se vrti oko Sona. Prije četiri godine, na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, postigao je pogodak u porazu od Alžira u grupnoj fazi. Ove godine mora biti “raspucaniji”. Ko zna, možda golovima i dobrim rezultatom na prvenstvu može biti pošteđen obaveznog odsluživanja 21-mjesečnog vojnog roka. Najbolji azijski igrač postigao je 20 golova u nacionalnom dresu. Hoće li poboljšati učinak na Svjetskom prvenstvu, ostaje nam da vidimo. Sve je isključivo na njemu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi