Šoše: Klubovi iz RS-a mogli bi igrati na terenima klubova iz Federacije

Direktor FK Velež za SportSport.ba

Šoše: Klubovi iz RS-a mogli bi igrati na terenima klubova iz Federacije · Intervju

E. Škorić

Direktor FK Velež Džemil Šoše uvjeren je da postoje uslovi da se sezona u Premijer ligi BiH završi do kraja.

Velež je jedan od brojnih timova koji žele da igraju sezonu koja je obustavljena zbog pandemije koronavirusa. Za sada nije poznato da li će doći do nastavka, no očito je da postoje razna razmišljanja.

"Mi u FK Velež smo definitivno za to da se sezona odigra do kraja, ali ovo je viša sila, niko ne može utjecati na enitetske odluke", rekao je Šoše za SportSport.ba, a potom komentarisao i nekoliko videokonferencija sa ostalim klubovima i Nogometnim savezom BiH.

"Nisam optimističan. Imali smo nekoliko sastanaka, ali bojim se da se ništa konkretno nije uradilo u pravcu rješenja. Čini se da nisu baš svi za to da se ova sezona završi na zelenom terenu".

Problem bi mogla biti i činjenica da je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS tamošnjem Nogometnom savezu poručilo da bi tek od 1. jula tekuće godine moglo biti razamtrano popuštanje mjera, što bi značilo da nekolicina timova iz Republike Srpske ne bi mogla da učestvuje u sezoni, a tu su Borac, Radnik i Zvijezda 09.

"U Federaciji je situacija daleko bolja nego u Republici Srpskoj i mislim da bi, ako to žele, klubovi iz RS-a mogli da igraju na nekim stadionima u Federaciji. Siguran sam da bi im klubovi, posebno ovi iz Prve lige Federacije BiH, ustupili terene za odigravanje utakmica, a postoje dobri tereni kao što je recimo u Gradačacu onaj Zvijezdin".

U slučaju da se dogodi taj neočekivani scenarij i sezona bude završena ranije, kako bi se riješio sistem ispadanja? U Nizozemskoj recimo nije niko ušao niti je bilo ispadanja, u Francuskoj je bilo dva za dva, a neki su spremni da prošire ligu i da niko ne ispada?

"Bio bi jako težak sistem sa 14 klubova i to mi ne izgleda kao realna solucija, mislim da je najrealnije da liga ostane sa 12 klubova i da, ako se već tako odluči, uđu dva i ispadnu trenutno dva posljednjeplasirana kluba".

No, sigurno je da ima još "fore" da se prvenstvo završi na pravi način.

"Definitivno ima vremena da se odigra tih desetak kola. UEFA je popustila Francuskoj i to je sada problem jer će svima popustiti. Zaprijetila je kažnjavanjem kada je Belgija prva odlučila da prekine prvenstvo, no onda su to učinile Nizozemska i Francuska i nije bilo sankcija, što nažalost ukazuje na to da bi svi mogli slijediti taj put, ali dobra je stvar da se neke jake lige poput Enleske, Italije, Njemačke i Španije i dalje bore da igraju sezonu, što bi trebao biti i naš slučaj".

Šoše smatra da neigranje utakmica, u konačnici, nije neka prednost za cijelo društvo.

"Nama je skuplje neigranje negi igranje. Istina je da bi to bilo drugačije bez navijača, ali i dalje su tu sponzori i načini da se stvore prihodi. Svi mi živimo od nogometa. Evo i vi novinari, klubovi, brojni radnici... Svima nam je, nadma se, u interesu da se igra, a i društvo bi živnulo ako bi bilo sporta. Mislim da je upravo sport ogledalo društva".

U slučaju da se sezona prekine i da se ostvare plasmani po trenutnoj tabeli, FK Sarajevo bi bio novi - stari prvak.

"Pa ja vjerujem da Sarajevo ima najbolju ekipu i da bi moglo da osvoji titulu ako se sezona nastavi, a ovako bi ona bila sigurno gorka i ne tako slasna kao prethodne. Uostalom, razlika između dva gradska rivala u bodovima nije velika, a Željezničar je dva puta pobjeđivao Sarajevo ove sezone. Definitivno to ne bi bilo to ako se na taj način odluči prvak".

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Unatoč teškoj situaciji, Šoše je optimista, vjeruje da dolaze bolji dani.

"Evidentni su skupovi ljudi i djece na ulicama, ide ka boljem. Ako ta djeca po parkovima mogu da igraju, mogu i sportisti i zato vjerujem da će na kraju biti donesena prava odluka, a da ćemo mi klubovi biti dovoljno spremni da kroz razna poštivanja pravila na kraju bezbjedno dočekamo kraj sezone na zelenom terenu", zaključio je Šoše.

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

rodjak
tako je direktre,ako ce jedna Italija ili Spanija nastaviti prvenstvo koje su pogodjene sto puta vise nego BiH zasto bi mi izabrali da ne nastavimo ligu.pogotovo ako to urade i Hrvatska i Srbija.I nije fudbal samo radi igraca i saveza,fudbal se igra i radi navijaca,tv kuca,sponzora(koji se reklamiraju kroz sport),zatim igara na srecu,to jest kladionica,pa onda prevoznika,usluznih djelatnosti hotela i tako dalje i tako dalje.Dakle sport je jedna industrija koja pokrece mnoge poslove i uposljava tako i ljude,nije to samo da igraci izadju na teren i da odigraju utakmice.Velika steta bi bila i za drzavu ako se liga ne bi nastavila,i nadam se da ce drzavni organi donijeti pravu odluku,to jest na
10 1
Ivica_Osim8
Sta fali nek igraju svakako ako izbore Europska takmičenja predstavljaju BiH, a ne *****aciju il šumsku
3 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi