Postepeno se stvaraju preduslovi, plan NFSBiH bi mogao zaživjeti

Popuštanje mjera ide u prilog sportistima

Postepeno se stvaraju preduslovi, plan NFSBiH bi mogao zaživjeti

Samir Mlaćo

Pandemija koronavirusa paralizovala je svijet, no čini se da se život polako vraća u normalu.

Iako su iz Federalnog štaba Civilne zaštite FBiH sinoć kazali da se mjere produžuju do 15.maja, jasno je da se radi samo o produženju istih, a ne o striktno definisanom datumu do kojeg će važiti propisana pravila.

Sve naravno zavisi od situacije u cijeloj zemlji, a brojni stručnjaci jasno ističu da je najteži period iza nas, te da se život polako budi, ali da građani svakako moraju pridržavati se pravila.

Kada je sport u pitanju, situacija je slična kao i drugim sferama života. Lopte miruju, dok sportski radnici sa nestrpljenjem očekuju nove informacije.

Konkretno u nogometu, UEFA je Nogometnim savezima dala upute da prvenstva mogu biti prekinuta ukoliko to nalaže stanje u zemlji, te sama država, no kako je situacija sve bolja i u našoj zemlji raste optimizam među sportskim radnicima.

U Sloveniji, Srbiji i Hrvatskoj najavljuju nastavak nogometnog prvenstva, dok u našoj zemlji postoji jasan plan, no sve je na čekanju.

Klubovi se nadaju završetku sezona i tome da će se pobjednici odlučivati na zelenom terenu, što je svakako i jedino pravo mjerilo.

U Francuskoj će titula vjerovatno u ruke nogometaša PSG-a i prvenstvo je prekinuto, no mnogi to smatraju da bi i ova odluka mogla biti promijenjena.

U Italiji, Španiji i Engleskoj prvenstva će se prema svemu sudeći nastaviti, kao i u Njemačkoj, što je dobar znak.

"Dok sam ja predsjednik Fudbalskog saveza Italije nikada neću potpisati papir za zaustavljanje sezone. To bi bila smrtna presuda za italijanski fudbal", rekao je predsjednik Nogometnog saveza Italije Gabriele Garvina, te dodao.

"Štitim interese svih i ponavljam, odbijam potpisati bilo šta osim ako bi uslovi bili takvi da se apsolutno ništa ne može igrati".

Jasno je i Garvini koliko bi sam sport pomogao da se vrati optimizam, ali i finansijski pomogao u situaciji koja apsolutno nikome ne ide na ruku.

I hrvatski reprezentativac u dresu Barcelone Ivan Rakitić djeluje dosta optimistično.

"Ja želim igrati. Moramo pokušati da se vratimo uz mjere opreza, ali moramo znati da ne može biti 100 posto sigruno. Ali, svi radnici rizikuju. Radnici u supermarketu imaju više šanse da se zaraze, ako oni rizikuju, želim i ja da rizikujem. Moramo ljudima omogućiti da uživaju u fudbalu", rekao je Rakitić.

Da bi se lopta mogla početi 'kotrljati' uskoro u našoj zemlji najavio je indirektno danas na press konferenciji Goran Čerkez, zamjenik ministra za javno zdravstvo.

"Da pokušamo da ovaj produženi vikend ostane bez većih posljedica, to može samo ostati ukoliko svi zajednički budemo usmjereni ka tom cilju, kao što smo bili i do sada", rekao je Čerkez.

Napomenuo je da od naredne sedmice počinje popuštanje mjera, što će doprinijeti normalizaciji života.

"Veoma je bitno da ostanemo svi posvećeni mjerama koje smo predložili".

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Prvenstva naše zemlje u nogometu i rukometu nisu okončana, a prema planu, nogometaši u Premijer ligi sa treninzima u grupama bi počeli između 8 i 10. maja., dok bi kolektivni treninzi počeli 25. maja...

Prvenstvo bi startalo 7.juna, a do sada su održana dva video sastanka Saveza i klubova. Raduje da su svi izrazili želju da se prvenstvo nastavi i da se svi raduju početku treninga, te odigravanju utakmica u što skorijem periodu.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi