Totalna euforija u zemlji gdje je fudbal bio nepoznanica: Utakmice iz Katara prenose u kinima
FOTO: EPA

Vjeruju u svoju reprezentaciju

Totalna euforija u zemlji gdje je fudbal bio nepoznanica: Utakmice iz Katara prenose u kinima

H. Zilić

Fudbalska reprezentacija Kanade će u nedjelju od 17 sati igrati utakmicu drugog kola grupe F na Mundijalu u Kataru. Kanađani će odmjeriti snage protiv Hrvatske i tražiti bodove koji bi ih uoči posljednjeg kola ostavili u igri za plasman u nokaut fazu.

U prvom kolu su poraženi od Belgije sa 1:0 u utakmici gdje su igrali veoma dobro, promašili su čak i penal i mnogi su mišljenja da Kanađani nisu zaslužili proaz u toj utakmici.

Kolika fudbalska euforija vlada u ovoj državi dokaze je i podatak da će utakmica protiv Hrvatske biti prikazivana u kinima.

Utakmice kanadske muške reprezentacije prenosit će se u 34 Cineplex kina u Kanadi, što je svakako nesvakidašnja situacija.

Kanađani vjeruju u pozitivan rezultat svoje reprezentacije u duelu protiv Hrvatske čak se nadaju i plasmanu u nokaut fazu. U trećem kolu grupne faze Kanadu očekuje duel protiv Maroka.

Fudbal je u Kanadi bio realtivno nepoznat sport dok nisu dobili profesionalne klubove u MLS-u kada je i krenula popularizacija fudbala.

Oglasi

Reprezentacija je dugo čekala na ozbiljan rezultat i napokon su se plasirali na Mundijal, drugi put u historiji, a prvi nakon 1986. godine.

Hokej na ledu je nacionalni sport u Kanadi, popularni su i alpsko ksijanje, snowboard, kao i surfanje. Dosta je aktivna i košarka, ali fudbal nije bio među sportovima koji privlače pažnju.

Ipak Mundijal u Kataru je otvorio neke nove fudbalske poglede u Kanadi.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Kanada će sa SAD-om i Meksikom biti domaćin Mundijala 2026. godine prvog sa 48 ekipa učesnica, a pored toga u planu imaju formiranje još nekih MLS timova.

Trenutno u MLS takmičenju Kanada ima tri tima, a to su CF Montreal, Toronto FC i Vancouver Whitecaps.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije