Velikan daje najviše fudbalera na Mundijalu u Kataru, ali jedan klub je iznenađujuće u vrhu
FOTO: EPA

Jedna od liga je upisala veliki napredak

Velikan daje najviše fudbalera na Mundijalu u Kataru, ali jedan klub je iznenađujuće u vrhu

Haris Zilić

Kako se bliži Mundijal u Kataru kristaliziraju se mnoge kategorije i statistički parametri. Nakon što su selektori objavili spisak fudbalera na koje računaju, objavljeno je i koji klubovi daju najviše fudbalera na ovom Mundijalu. U TOP 5 je i jedno malo iznenađenje.

Najviše prvotimaca imat će Bayern Munchen ukupno 17, dok će Barcelona imati 16 reprezentativaca, kao i Manchester City.

Na četvrtom mjestu je malo iznenađujuće Al-Sadd sa 15 reprezentativaca. Naravno za katarski klub igra većina reprezentativaca Katara, ali nisu očekivali da će jedan od najtrofejnijih klubova u Kataru biti baš ovako zastupljen.

TOP 5 zatvara Manchester United sa 14 fudbalera, dok je Real Madrid na šestom mjestu i na predstojećem Svjetskom prvenstvu dat će 13 fudbalera.

U TOP 10 klubova sa najviše reprezentativaca nalaze se još Al-Hilal (12), Chelsea (12), dok deseto mjesto dijeli čak šest klubova sa 11 reprezentativaca, a to su Ajax, Atletico Madrid, Borussija Dortmund, Juventus, PSG, Tottenham.

Arsenal i Sevilla daju po deset fudbalera, Brighton, Club Brugge, RB Leipzig i Rennes po osam, dok je recimo iznenađenje da Inter i Liverpool daju svega sedam reprezentativaca u Kataru.

Oglasi

Liverpoolova brojka je trebala biti veća, ali mnoge je iznenadilo da na spisku Brazila nema Roberta Firmina, dok se Mohamed Salah sa Egiptom nije plasirao u Katar.

Što se tiče klubova iz regiona Dinamo Zagreb daje pet reprezentativaca, a Crvena zvezda tri.

Kada su u pitanju lige, naravno lige petice su tu ubjedljivo u vrhu, a na šestom mjestu je američki MLS koji daje 26 fudbalera na Mundijalu što je najviše u historiji ove američke fudbalske lige koja iz sezone u sezonu sve više napreduje i postaje sve popularnija.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Naravno ovaj podatak za MLS izvukla je Kanada koja se napokon plasirala na Svjetsko prvenstvo, a tu je naravno i SAD.

Podsjetimo, Mundijal u Kataru počinje u nedjelju 20 novembra kada ce u 17 sati prvi meč na turniru odigrati Katar i Ekvador u okviru grupe A.

Zaprati FC Bayern Munich, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FC Bayern Munich Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi