Navijači u suzama zbog neobrazovanih policajaca: "Zastava ti ne smije imati više od tri boje"
Možete zamisliti tugu Marokanaca koji zbog neznanja policajaca nisu mogli ući podržati svoju selekciju...

Kiks policajaca u Kataru

Navijači u suzama zbog neobrazovanih policajaca: "Zastava ti ne smije imati više od tri boje"

Eldar Ganibegović

Maroko i Hrvatska odigrali su jednu od najdosadnijih utakmica prvog kola Svjetskog prvenstva, ali osim što je pakao bio gledati tu utakmicu, pakao se odvijao i ispred stadiona za nekoliko navijača Maroka.

Prije dva dana su utakmicu bez golova u 1. kolu Svjetskog prvenstva odigrali Maroko i Hrvatska.

Bila je to jedna negledljiva utakmica za neutralne navijače koji nisu imali mnogo toga za vidjeti. Vrijedi izdvojiti sjajnu šansu Vlašića iz nadoknade prvog poluvremena.

Utakmici je prema zvaničnim podacima prisustvovalo 59.407 navijača, a veliki broj njih stiglo je iz Maroka da podrži svoju selekciju.

Ipak, ta cifra je mogla biti i veća da su policajci u Kataru malo bolje pripremljeni za događaj koji osiguravaju.

Naime, nekoliko marokanskih navijača nije moglo da uđe na stadion jer su, prema mišljenju policajaca, imali obilježja LGBTQ+ zajednice, što je zabranjeno u ovoj zemlji.

Oglasi

Itekako su pogriješili, s obzirom na to da su Marokanci sa sobom imali berbersku zastavu.

  Zastava Berbera koju su katarski policajci protumačili kao nedozvoljeno obilježje. 

Berberi su grana Hamita nastanjena kroz saharsko područje sjeverne Afrike, a obuhvataju niz snažnih plemena među kojima se ističu Tuarezi, Rifi, Kabili, Šlehi, Beraberi i drugi.

U sjevernoj Africi ima otprilike 70 miliona Berbera koji govore berberskim jezicima, najviše u Alžiru, Maroku, Tunisu, Libiji, Egiptu, Mauritaniji, Maliju i Nigeru.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

To policajci u Kataru izgleda nisu učinili u školi, a nisu dobro ni upoznati s LGBTQ+ simbolima, pa su u Maroku razočarani i poručili su kako se na tribine očito ne smije ući ako na zastavi imate više od tri boje. 

Kako je to sve izgledalo ispred stadiona, pogledajte klikom OVDJE.

Top Komentari

user1647539682
Eto vi ste obrazovani to ne zna niko osim ljudi koji tamo zive..
3 1
Turgut2
A kako znate da to nije po dogovoru iz maroka da ne isticu plenensta obiljezja
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti