Španci nakon BiH odlučili da mijenjaju formaciju?
Alvaro Morata, Iago Aspas i Rodrigo nisu uspjeli da se dokažu na poziciji centrlanog napdača i Marca se pita - ima li smisla igrati s devetkom?

Vraćaju se na sistem "lažne devetke"?

Španci nakon BiH odlučili da mijenjaju formaciju?

Edmir Škorić

Pobjeda od 1:0 nad BiH je teško izborena i u Španiji nikako nisu zadovoljni kako se trenutno stvari odvijaju.

Luis Enrique je preuzeo reprezentaciju Španije nakon Mundijala, ali nije se baš proslavio u dosadašnjem angažmanu u Španskom nogometnom savezu.

Furija je u nekim mečevima impresionirala (6:0 protiv Hrvatske, op.a), ali više je bilo onih gdje je u potpunosti zakazala. Evidentno je da Španci sve više primaju golove, ali i da je njihova dominacija sve slabija i da više nema niti one prepoznatljive tika-take.

Istina, protiv BiH u Las Palmasu nije igralo dosta bitnih igrača u selekciji Španije i ne treba da nas zavarava to što smo bili ravnopravan rival dobrim dijelom meča i što smo skoro osvojili bod, no Španiaj uistinu nije ona stara.

Logično je i očekivati određene poteškoće u igri jer se oprostilo dosta igraača koji su bili ključni u sastavu Španije, stiglo je dosta novih, mladih i talentovanih igrača, ali šta je trenutno najveća boljka Furije?

Uz golmana De Geu, kojeg bi lako mogao zamijeniti Kepa, pa i veteran Iker Casillas o čijem povratku se sve više piše, izgledno je da bi Enrique mogao da promijeni i sustav igre. Prema pisanju Marce, igra s klasičnom devetkom nije idealan izbor za ovaj tim. Alvaro Morata jučer nije iskoristio nijednu šansu, ne uspijevaju tu poziciju na najbolji način da iskoriste ni Iago Aspas ni Rodrigo, a sada kada nema Diega Coste, pitanje je da li Španija treba da nastavi da igra s devetkom.

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

Marcin prijedlog je - lažna devetka, pošto su takav sistem igre koristili bivši selektori Aragones i Del Bosque i tada je Španiji išlo dosta dobro.

Ko zna, možda će baš ova utakmica protiv BiH, posljednja u 2018. godini, natjerati Enriquea da promijeni formaciju i da vrati Špancima sistem lažne devetke, mada je onda pitanje šta će uraditi s napadačima poput Coste ili Morate, kojima najviše odgovara ta pozicija isturenog i centrlanog napadača, koju u našoj reprezentaciji ima Edin Džeko.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi