Španci ne žele igrati u novim dresovima, Adidas se pravda

Kontroverzni dresovi?

Španci ne žele igrati u novim dresovima, Adidas se pravda

E. Škorić

Adidas je izabrao retro stil za nove dresove španske nogometne reprezentacije, no čini se da je njemačka kompanija napravila propust?

Dres je predstavljen i trebao bi da posluži igračima ove evropske selekcije na Mundijalu u Rusiji, no isto tako izazvao je dosta kontroverzi zbog svog izgleda.

Mnogi ga povezuju s republikanskom zastavom iz tridesetih godina prošlog vijeka jer pored crvene i žute sadrži plavu boju, koja izdaleka izgleda kao ljubičasta. 

Upravo su crvena, žuta i ljubičasta bile boje republikanske zastave koja se koristila od 1931. do 1939. godine i zastavu i danas koriste protivnici španske monarhije.

Adidas se ogradio od navoda da je dres inspirisan republikanskom zastavom, te da se radi o dizajnu koji je dogovoren sa Španskim nogometnim savezom, a koji je replika dresova iz 1994. godine na SP-u u SAD-u.

Navodno su igrači Španije izuzetno razočarani izgledom novih dresova i šuška se da odbijaju da u istim igraju, pa možda Adidas bude morao da ponovo proizvodi španske dresove. 

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti