Španiju obasipaju skandali - pojavio se video kako selektor Vilda za grudi hvata svoju pomoćnicu!

Titula svjetskog prvaka u drugom planu

Španiju obasipaju skandali - pojavio se video kako selektor Vilda za grudi hvata svoju pomoćnicu!

Edmir Škorić

Uprkos osvajanju titule na Svjetskom prvenstvu, nižu se skandali oko ženske nogometne reprezentacije Španije. Sada se pojavio video nesmotrenog poteza selektora Jorgea Vilde (42).

Netom nakon što su postale svjetske prvakinje, pobijedivši Englesku sa 1:0 u finalu u Sydneyu, španske nogometašice bile su zatečene potezom predsjednika španskog nogometnog saveza Luisa Rubialesa (45), koji je poljubio u usta igračicu Jenni Hermoso (33).

"Sve ste vidjeli, šta sam mogla? Nije mi sve svidjelo", kazala je sama reprezentativka, koju je iznenadio potez prvog čovjeka Saveza tokom svečane ceremonije dodjele medalja.

Rubiales se kasnije fotografisao s njom u svlačionici dok ju je držao zagrljenu, a mnogi smatraju da se ni ta nazor napravljena fotografija nije dopala nesretnoj djevojci.

Zatim se pojavio video Rubialesa koji se hvata za genitalije tokom slavlja, a sada su se mediji raspisali o potezu selektora reprezentacije Jorgea Vilde.

Oglasi

Nakon pogotka u finalu Svjetskog prvenstva, 42-godišnji selektor je na nekoliko sekundi stavio ruku na grudi pomoćnice Montserrat Tome. Na društvenim mrežama je Vilda dobio mnogo kritika zbog akcije.

Incident sa hvatanjem ponovo se ne odražava dobro na španskog selektora. Vilda možda putuje kući sa titulom na Svjetskom prvenstvu, ali mračna strana trijumfa ostaje: reprezentacija Španije je prošle jeseni bila samo gomila ruševina. I zbog Vilde.

Tada je 15 najboljih igračica zemlje bojkotovalo reprezentaciju zbog Vildinih metoda. Primjer: Prema izvještaju "The Athletic", igračice koje su boravile zajedno nisu mogle zaključati svoje hotelske sobe uveče i morali su čekati dok Vilda ne provjeri sobu. 

Nogomtašice, među kojima su i superzvijezde poput Aitane Bonmati (25) i Mapi Leon (28), pozvali su na otpuštanje Vilde i zaprijetili da više neće igrati za reprezentaciju dok selektor ne bude otpušten. U poruci su najavili da će "njihovo zdravlje i emocionalno stanje" uvelike patiti od situacije u reprezentaciji.

Oglasi

Ali savez je podržao čovjeka koji je na toj funkciji od 2015. godine, a radi i kao tehnički direktor za ženski nogomet. Održani su razgovori sa glavnim igračicama, od kojih se troje vratilo u sastav za Svjetsko prvenstvo. Jedna od njih je Bonmatí, koja je upravo izabrana za najboljeg igrača turnira i odigrala je veliku ulogu u uspjehu.

Dok se Vilda dobrovoljno odrekao nekoliko djevojaka buntovnica, Leon, Guijaro i Pina su zvijezd Barcelone koje su ostale vjerne svom mišljenju, pa su osvajanje titule svjetskog prvaka svojih saigrača gledale uz TV.

"Mi smo reprezentacija, grupa, mi smo porodica", vikao je Vilda nakon osvojenog zlata, ne mareći za sve skandale i prethodne probleme u reprezentaciji.

Ne vide svi to na taj način. Nakon scene pipanja pomoćnice od strane Vilde, na primjer, bivša njemačka reprezentativka Tabea Kemme (31) pozvala je španski tim da kolektivno podnese ostavku. Prema riječima olimpijske šampionke 2016., to je jedini način da se "ljudi odgovorni za psihološku zloupotrebu moći u španskom savezu mogu izvući iz sistema i sankcionisati".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi