Španija prvak Evrope!

Litvanija pala bez ispaljenog metka

Španija prvak Evrope!

Edmir Škorić

Košarkaška reprezentacija Španije osvojila je Evropsko prvenstvo, pošto je večeras u finalu u Lilleu pobijedila Litvaniju sa 80:63.

Litvanci su u polufinalu šokirali Srbiju, Španci iznenadili domaće Francuze, pa smo očekivali spektak u Lilleu. No, Španija je odmah na početku Litvancima dala do znanja što želi.

Nakon 2:2 na početku utakmice, krenula je dominacija Španije, koja je brzo stigall do dvocifrene prednosti, a na kraju prve četvrtine rezultat je glasio 19:8.

Uspavani su bili litvanski košarkaši i u drugoj dionici, pa je Španija lako dolazila do uvjerljive prednosti. 

U nekoliko navrata je Furija vodila po 15 razlike, jednom je bilo i plus 16 (34:18), ali je ipak trojkom Maciulisa Litvanija uspjela spustiti razliku na minus osam u posljednjoj sekundi prvog dijela (41:33).

Dobar dio prvog dijela Litvanci su se mučili sa šutom, ali su na kraju uspjeli da se probude, da se donekle vrate, a i samu neizvjesnost utakmici. 

Ipak, dogodilo se razbijanje Litvanaca u trećoj četvrtini. Španija je nakon pet minuta igre u trećem periodu imala 11:2, odnosno ukupno 52:35. Litvanija je bila potpuno nemoćna i već tada se moglo zaključiti ko je novi evropski prvak.

U posljednju dionicu se ušlo kod rezultata 60:43. Otvorili su Litvanci zadnju dionicu 4:0 serijom, ali to im nije puno pomoglo. Poraz od sjajne Španije predvođene Pauom Gasolom bio je neizbježan.

Završeno je rezultatom 80:63, Španija slavi treći naslov prvaka Evrope. 

Gasol je bio sjajan, ubacio je 25 poena uz 11 skokova, Sergio Llul je ubacio 12,  Rudy Fernandez je dodao 11 poena. Na drugoj strani je Seibutis ubacio 13 poena, koliko i Kalnietis, dok je Valanciunas ubacio 10 poena. 

Španija - Litvanija 80:63 (19:8, 22:25, 19:10, 20:20)

Španija: Gasol 25, Fernandez 11,  Rodriguez 4, Hernangomez, Ribas 5, Reyes 8, Claver 7, San Emeterio, Llull 12, Aguilar, Mirotić 8, Vives

Litvanija: Kalnietis 13, Gailius 1, Maciulis 8, Seibutis 13, Sabonis, Kavaliauskas 4, Jankunas 3, Javtokas, Valanciunas, 10, Kuzminskas 8, Milaknis 3, Lekavicius

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.