Najluđa liga u Evropi: Dva kola do kraja, a u borbi za promociju čak 11 ekipa
Photo by Felipe Mondino

Samo dva tima igraju za svoju dušu

Najluđa liga u Evropi: Dva kola do kraja, a u borbi za promociju čak 11 ekipa

Haris Zilić

Fudbalska klupska sezona u Evropi ušla je u sami finiš, neka prvenstva su gotova, dok nas u nekim ligama očekuje prava ludnica u posljednjim kolima, kako u borbi za vrh tabele, tako i za opstanak.

Španska Segunda ove sezone može ponijeti epitet za najluđu ligu u Evropi jer dva kola prije kraja 11 timova je u igri za plasman u La Ligu, kako direktno, tako i kroz play-off.

Lider nakon 40 kola je ekipa Leganesa sa 70 osvojenih bodova, prati je Valladolid sa 69 bodova i ove dvije ekipe trenutno drže dvije pozicije koje vode direktno u špansku La Ligu.

Timovi plasirani od trećeg do šestog mjesta na tabeli na kraju sezonu igraju play-off, a pobjednik play-offa je treći tim koji ide u društvo najboljih. Na trećem mjestu trenutno je Eibar sa 68 bodova, prati ga Espanyol sa 65, Racing Santader sa 64 i Oviedo sa 61 bodom.

Na sedmom mjestu je Sporting Gijon koji matematički ima još šanse za plasman u play-off u naredna dva kola, kao i osmoplasirani Elche koji također ima 59 osvojenih bodova.

Na devetom mjestu je Ferrol sa 58 bodova i oni još imaju šanse za play-off, kao i Levante na 10., odnosno Burgos na 11. poziciji koji su skupili po 57 bodova.

Oglasi

Ništa manje uzbuđenja u borbi za opstanak

Uzbudljivo je i na začelju tabele gdje ispadaju četiri tima u treći rang španskog fudbala.

Najugroženije su trenutno ekipe Amorebiete sa 44 boda, Alcorona sa 42 i Andorre, odnosno Villareala B sa 40 osvojenih bodova.

Matematički u opstanak nisu sigurni ni Albacete (49), Zaragoza (47), Eldense (47), Huesca (45), Mirandes (45).

Dakle u popularnoj Segundi dva kola prije kraja samo dva tima igraju za svoju dušu jer ne mogu izboriti ni direktnu promociju ni play-off, a ne mogu ispasti ni u treći rang, a to su Tenerife na 12. poziciji sa 52 boda i Cartagena na 13. poziciji sa 51 osvojenim bodom.

Dok je u većini evropskih liga dva kola prije kraja bilo skoro sve jasno u španskoj Segundi čak 20 timova u finišu igra za nešto tako da nas očekuje ludih 180 minuta.

Rezultati i promjene na tabelama će se dešavati iz minute u minut. Naredno 41. kolo Segunde igra se u nedjelju 26. maja, a posljednje 42. kolo u nedjelju 2. juna.

Po završetku regularnog dijela idu polufinalne utakmice play-offa, a zatim i finalni dvomeč play-offa za posljednju kartu koja vodi u društvo najboljih.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti