Kapiten Celte hvatao maskotu za grudi prije utakmice: "Jesi li papagajka?"

Snimak mu ne ide u prilog

Kapiten Celte hvatao maskotu za grudi prije utakmice: "Jesi li papagajka?"

E. Škorić

Španski fudbaler Hugo Mallo suočava se s optužbama za neprimjereno dodirivanje maskote prije utakmice odigrane 2019. godine.

Incident se dogodio kada je Mallo bio igrač Celte i prije utakmice španske La Lige protiv Espanyola. Poričući bilo kakvu krivnju, 32-godišnjak, koji bi se mogao suočiti s novčanom kaznom ako bude proglašen krivim, trenutno igra za brazilski klub Internacional.

Tužioci su rekli da je Mallo neprikladno dirao grudi žene koja je nosila Espanyolov kostim papagaja dok su igrači stajali u redu kako bi pozdravili jedni druge prije početka meča. Slučaj je prvotno odbačen, ali je ta odluka poništena žalbom.

Mallo je objavio izjavu na Instagramu pozivajući na "poštovanje", ističući ranije odbacivanje slučaja i ističući da ni Celta ni Espanyol nisu pronašli dokaze o nedjelu.

Sportski dnevnik As, koji je prvi izvijestio da će Mallo ići na suđenje, rekao je da je igrač rekao sudu da televizijske slike incidenta pokazuju da nije učinio ništa loše. Sud je ipak rekao da su slike dovoljne za početak suđenja, koje se očekuje u julu. Postoji snimak koji potvrđuje da je Mallo hvatao maskotu Espanyola.

Oglasi

Obično su maskote Espanyola dvije, jedna muška i jedna ženska (par papagaja), koje se postavljaju na kraju reda igrača kada se odvijaju protokolarni pozdravi uoči utakmica.

Pozdrav Huga Malla s muškom maskotom protekao je normalno, ali prema riječima žrtve navodnog zlostavljanja, koja je podnijela prijavu dan nakon događaja, po dolasku na njegovo mjesto došlo je do dodirivanja.

Pojavio se i snimak navodnog "zlostavljanja". Maskota se pomakne, makne ruku fudbalera, a onda odlazi u pokušaju da se sakrije iza druge maskote. Izvori bliski podnositeljici pritužbe kažu da je već tokom zagrijavanja ekipe na terenu stadiona bilo seksističkih komentara i seksualnih insinuacija ("Jesi li papagaj ili papagajka? Imaš li grudi ili nemaš grudi, papagajko?").

U toj je utakmici Hugo Mallo bio kapiten i stoga je bio prvi igrač Celte u redu za pozdrav.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi