Stadion jake historije: Zvuk tramvaja, ulaz kao iz bajke, a na njemu atmosfera za pamćenje

Sagrađen daleke 1919. godine

Stadion jake historije: Zvuk tramvaja, ulaz kao iz bajke, a na njemu atmosfera za pamćenje

H. Zilić

Neki stadioni jednostavno imaju jak pečat koji ne može zamijeniti ni najavsremenija tehnologija, radovi, izgled.

Zamislite stadion u 2022. godini koji ima izgled kao da je u pitanju 1922. godina. Upravo na takvom jednom stadionu igra se jedna od najjačih evropskih liga.

Stadion Het Kasteel dom je Sparte iz Rotterdama, a sagrađen je 1919. godine.

Poseban je i po činjenici da pored zidina koje čine ulaz prolazi tramvajska pruga, tako da navijači gradskim prevozom mogu direktno doći do samog ulaza na stadion.

Iako ima kapacitet od 11.000 gledatelja, atmosfera na Het Kasteelu jedna je od najboljih u Nizozemskoj, a navijači se protive izgradnji novog savremenijeg stadiona. Klub ima u planu da u narednom periodu izgradi  Arenu kapaciteta 15.000 gledatelja, ali navijači smatraju da bi tim potezom ubili dio indenditeta njihovog kluba.

Sparta je osnovana 1888. godine i šest puta su bili prvaci Nizozemske, posljednji put daleke 1959. godine, a posljednji trofej u vitrinama je iz 1966. godine kada su osvojili svoj treći Kup u Nizozemskoj.

Potražite više informacija na temu Eredivisie:

Klub je predstavljao i Nizozemsku sedam puta u Evropi, a najveći rezultat napravili su 1960. godine kada su u četvrtini finala Kupa šampiona današnje Lige prvaka eliminisani od škotskog Rangersa.

Posljednji evropski put klub je imao 1986. godine kada su u drugom kolu kupa UEFA eliminisani od Borussije Monchengladbach.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije