Spava li Ovrebo mirno? Hiddink: To je jedini put da sam pomislio da se utakmica može naštimati

Norvežanin masakrirao Plavce u polufinalu

Spava li Ovrebo mirno? Hiddink: To je jedini put da sam pomislio da se utakmica može naštimati

E. Škorić

Sada već davne 2009. godine je Barcelona u kontroverznoj utakmici polufinala Lige prvaka izbacila Chelsea.

"Sudački masakr" dogodio se u režiji Toma Heenning Ovreba, koji je godinama kasnije dobijao prijetnje od strane razočaranih navijača Chelseaja i s potpunim pravom jer je uistinu uništio domaću momčad pogrešnim odlukama.

Utakmica je odigrana 6. maja na Stamford Bridgeu i Barcelona je prošla dalje zahvaljujući pogotku Andresa Inieste u 90. minuti. Pogodio je za 1:1 sjajnim golom, a s obzirom da je prvi duel završen bez golova, Katalonci su prošli u finale zbog pravila o golu u gostima.

Norveški sudac imao je dosta pogrešaka koje su išle u korist Barcelone, a ključna je bila u nadoknadi nakon Iniestinog gola, kada nije dosudio penal za Plavce. Ballack je napucao Eto'a u ruku, no on je samo odmahnuo rukama.

Guus Hiddink je tada vodio Chelsea i tvrdi da je to bilo "najgore suđenje koje sam ikada vidio".

"Glavni sudac me iznenadio jer je u prošlosti imao savršene nastupe. Je li to najgori nastup koji sam ikada vidio. Mislim da da", kazao je Hiddink, pa je dodao:

"To je bilo jedini put u životu kada sam pomislio da je moguće namjestiti utakmicu".

Sam Ovrebo je kasnije priznao da je to bila užasna noć za njega i da je naknadno shvatio da je napravio neke kobne greške, ali da se "takve stvari jednostavno dešavaju u nogometu".

Ovrebo je, osim situacije kada nije dosudio penal za Chelsea u finišu, imao barem još pet velikih pogrešaka, a jedna od njih je situacija kada je Dani Alves srušio Florenta Maloudu u svom šesanestercu, no Norvežanin je dosudio slobodni udarac.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Također, Eric Abidal je jasno vukao za dres Dorgbu u 16 metara, no ni tada nije dosuđen penal, a Toure je u dva navrata Anelku rušio, no bez kaznenog udarca. Bila je i evidentna ruka Piquea u kaznenom prostoru, ali i tada je Ovrebo samo rekao da se utakmica nastavi.

Barcelona je na kraju osvojila Ligu prvaka, ali o "masakru na Stamford Bridgeu" i danas se govori.

Zaprati Chelsea, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Chelsea Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

YouTalkinToMe
Ne znam koja je poenta objave o ovoj tekmi svake sedmice, kao da je igrana prije sedmicu a ne prije vise od decenije. Loše suđena, pa sta, ni prva ni zadnja. Ako vec hocete pisati o losem suđenju, krađi i sudackom masakru, imate mnogo svjezijih primjera.
1 3
EdwinPol
Ovo je najveca moderna ubleha... svi samo citaju izjave simpatizera i aktera te utakmice iz redova CSKA London, a niko ne pogleda snimak... ljudi moji, mlataranje Drogbe rukama ne cini neki duel faulom... Objektivno sagledajte situacije... tu je samo jedna diskutabilna situacija, a to je ruka u sesnaestercu... Ruka je bila, ali apsolutno ruka nije trazila loptu, vrec ga je napucao u ruku, covjeku cak i glava bila okrenuta, dakle nije gledao da udari loptu rukom... Sve ostale situacije su ciste i sudija je ispravno postupio. Pa remplanje ne moze biti penal, a pogotovo ne u polufinalu Lige sampiona.. A pogledajte ovog novinara sa ovog portala... On vas je odmah u startu izbombardovao epitetima kradja, masakriranje, skandalozno itd itd... I tako su novinari napravili mit od ove utakmice da se svakom prosjecnom citatelju dignu sve dlake na glavi od kobajagi nepravde kad se spomene ova utakmica. Medijska propaganda i linc, ne znam zbog cega, da li zbog Drogbinog i Balackovog mlataranja rukama i ganjanja sudije po terenu ili u svrhu zaustavljanja, u tim trrnucima, vjerovatno najbolje ekipe stoljeca.. Msm da su uspjeli, ne ba ste godine, ali kroz par godina.
3 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi