Šprdnja, strašna šprdnja
Krajem januara novi selektor reprezentacije BiH imao bi dvije svrsishodne provjere, no ko će tamo igrati i pod čijim vodstvom, to samo Bog zna

Bliže se prijateljske utakmice sa Sjedinjenim Američkim Državama i Meksikom

Šprdnja, strašna šprdnja

Pošto je već svima jasno da je veća mogućnost da uđemo u NATO ili da prosječna penzija od 1. januara postane 873 KM nego da reprezentacija BiH već na sljedećoj sjednici Izvršnog odbora NSBiH dobije nasljednika Mehmeda Baždarevića, o čemu je SportSport.ba pisao prije desetak dana, dvije reakcije nameću se same od sebe.

Prva u sebi sadržava pohvalu. Stvarno treba čestitati ljudima u Izvršnom odboru NSBiH na odugovlačenju, trvljenju, a ne rješavanju ičega. Izdržati dva mjeseca, a da nemate plan, viziju, bilo kakvu ideju ko bi trebao biti novi selektor, prepustivši Stručnoj komisiji da posjedi sa što više navodnih kandidata, zaista je majstorski podvig. Nema šta.

Pohvalno je i to kako je vruć krompir prebačen u ruke legendarnih fudbalera/trenera u Komisiji, a zapravo njihova imena iskorištena su da se skine odgovornost sa svojih pleća. I na kraju krajeva, dabogda da njihova bude iole bitna u cjelokupnoj toj trgovini.

Druga reakcija je pitanje. Ta rijetka radnja koja se obično ne rabi najčešće pod parolom "nemoj, bolan, previše pitati" ili "ne talasaj".

Treba se međutim napraviti glup i naivan pa zaškakiljati: Ukoliko ne dobijemo selektora 22. decembra, koja je poenta utakmica sa Amerikom 28. i Meksikom 31. januara ove godine?

Koji je mozak mislio korak unaprijed i ako je već osmislio da bi bilo dobro odigrati te utakmice, hoćemo li ispoštovati njegovu pamet? Novi selektor propustit će priliku da vidi na djelu nekog novog igrača, pokuša uigrati, uklopiti nikad prije sklopljeno?

Nakanu da već u januaru izvjesni korimilar A selekcije ima dvije vrlo solidne provjere, pa makar na kraju svijeta, treba pozdraviti, ali sada se postavlja pitanje koji je smisao ako neku, bogtepitaj kakvu ekipu bude vodio neko ko se više poslije toga neće baviti A selekcijom. Bio to Vinko Marinović ili, još gore, neko od selektora omladinskih reprezentacija.

Koji će to tamo igrači igrati? Neki iz Premijer lige što kucaju na vrata A selekcije ili provjerena imena?

Provjerenih neće biti mnogo budući da se ne radi o zvaničnom FIFA terminu, pa je teško očekivati da će Juventus baš pustiti Miralema Pjanića dvije sedmice pred utakmicu s Tottenhamom u Ligi prvaka. Ili da će se Sead Kolašinac umjesto na Liberty Stadiumu Swanseaja obresti u StubHub centru u Los Angelesu.

Na kraju krajeva ne moramo ni igrati u sastavu koji je navijačima najjači ili najdraži (Kolašinac je u dresu reprezentacije posljednje utakmice odigrao kriminalno), ali pojavimo li se bez istinskog selektora na megdan SAD-u ili Meksiku to će tek biti tragikomično.

Hoće ljudi da igraju protiv tebe, moglo bi se kao i zaraditi jer vrvi tamo sve od bh. navijača, no naš protivnik nema selektora. Šprdnja, zaista, strašna šprdnja.

Top Komentari

komedija
Sve jasno kao dan. Ceka se Robert zvani titula, ako ne pronadje ino angazman eto ga nama. Velika trenercina otimaju se za njega.
8 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi