Spušta se zavjesa na prvi dio sezone

Pred nama su utakmice 19. kola Premijer lige BiH

Spušta se zavjesa na prvi dio sezone

Ostalo je da se odigra još 19. kolo, pa da bh. premijerligaši zvanično mogu na zimku pauzu, tokom koje će analizirati, "prekrajati" ekipe i spremati se za drugi, odlučujući dio sezone.

Derbi posljednjeg kola prvog dijela sezone igra se na Grbavici, danas od 16:00h. Naime, lider na tabeli (bodovno izjednačen sa drugoplasiranim Sarajevom), Željezničar, će na svom terenu dočekati ekipu Veleža.

Željezničar svakako želi pobjedom "potvrditi" veliki trijumf na vječitom derbiju od prošlog vikenda, dok se i Rođeni žele "ispisati" pobjedom nakon što su u prošlom kolu srušili Radnik u Bijeljini.

Plavi bi eventualno pobjedom, bez obzira na rezultat Sarajeva, pauzu sigurno dočekali kao prvoplasirana ekipa na tabeli, dok će Velež prvio dio sezone, kako god završio današnji meč na Grbavici, završiti na osmoj poziciji.

"Neće biti lako dići ekipu nakon derbija. Nisam siguran da smo toliko zreli da ponovimo dobru utakmicu dva puta zaredom. Pokušaćemo iskoristi rezerve kako bi u tome uspjeli, bez njih će to biti teško. U odnosu na prvu utakmicu sa sutrašnjim protivnikom nije se puno toga promijenilo. Velež nas je u tom meču u potpunosti nadigrao. Slične su okolnosti kao i tada. Protivnik je i dalje nezgodan i koji protiv velikih ekipa igra jako dobro, što je za nas otežavajuća okolnosti. Imamo obavezu da se pokažemo u boljem izdanju nego u Mostaru i nadamo se da ćemo u tome uspjeti", izjavio je strateg Željezničara Amar Osim pred današnji meč.

"Mislim da je ova utakmica šlag na tortu. U dobrom raspoloženju i mi i oni dočekujemo utakmicu. Željezničar je zasluženo prvi, najviše su pokazali ove polusezone, a mi dolazimo nakon pobjede u Bijeljini. Kada uzmemo u obzir našu polusezonu, izdvojio bih dvije utakmice koje smo najbolje odigrali, a to su Tuzla City i Željezničar. Nadam se da ćemo ponoviti to na Grbavici, momci su dobro radili i mislim da za kraj možemo da obradujemo naše navijače koji će doći u velikom broju. Volim da igram pred punim stadionom, te je puno ljepše igrati kada ima publike. Fudbal se i igra zbog publike", rekao je pak strateg Rođenih Feđa Dudić.

Domaći su izraziti favoriti na ovom meču, dok kladionica MOZZART na pobjedu Veleža nudi kvotu od čak 12.00. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za današnji duel na Grbavici!

Dosta pažnje privlači i današnji (13:00) meč u Ugljeviku, između Zvijezde 09 i Sarajeva.

Fenjeraš dočekuje aktuelnog šampiona države, a da se ova utakmica igrala prije sedam dana, sve osim ubjedljive pobjede Sarajeva bi se smatralo čudom. Ipak, sada svi žele vidjeti kako će bordo tim, na teškom terenu, izgledati nakon svega što se izdešavalo proteklih dana - poraza u vječitom derbiju, otkaza Husrefu Musemiću, protesta navijača...

Sarajevo ima i dosta problema sa povrijeđenim igračima, a odlučeno je i da Amar Rahmanović ne putuje na meč zadnjeg kola jesenjeg dijela sezone.

"Moj ostanak je bio isključivo u saglasnosti sa šefom. Potrudio sam se da pripremim ekipu na što je moguće bolji način. Fali nam osam-devet igrača, ali to ne treba da bude izgovor, niti bilo kakav alibi. Cilj je da se utakmica pobijedi i da se bar na neki način pokušamo iskupiti za igru u derbiju, te da odemo na pauzu u koliko-toliko boljem ambijentu...Osim četiri beka, falit će nam i dva stopera, što je sigurno jedan deficit, ali isto tako i prilika za igrače koji će dobiti šansu u ovoj utakmici, da pokažu šta mogu i da li se na njih može računati u narednom periodu", izjavio je pred današnji meč Dženis Ćosić koji će voditi tim Sarajeva.

Sa druge strane, Zvijezda 09 nema šta izgubiti i sigurno će jurišati na pobjedu protiv objektivno dosta kvalitetnijeg tima.

Bez obzira na sve, jasno je da je Sarajevo veliki favorit na današnjem meču. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za utakmicu Zvijezda 09 - Sarajevo!

Od 13:00 se igra i utakmica u Mostaru, u kojoj će snage odmjeriti Zrinjski i Radnik. Biće ovo prvi put da trener Zrinjskog Mladen Žižović izlazi "na megdan" ekipi koju je vodio do prije mjesec dana.

Očekuje se izuzetno zanimljiv meč Pod Bijelim brijegom, s obzirom da Zrinjski mora prekinuti niz mečeva bez trijumfa, a da se Radniku valja iskupiti za domaći poraz od Veleža u prošlom kolu.

"Vrlo specifična situacija bar što se tiče mene. Dolazi ekipu s kojom sam bio četiri godine, vrlo dobro ih poznajem i sjajni su to momci, te igrači. To prezentuju iz kola u kolo, a sada smo na suprotnim tribinama. Znamo sve njihove kvalitete i mane koje sigurno imaju. Sigurno kvalitetna ekipa, no podjednaki smo kada istrčimo jedanaest na jedanaest. Nadam se da ćemo poslije utakmice sutra doći do prijeko potrebnog zraka koji nam je itekako potreban i da se spremamo u miru... Moramo obratiti pažnju na par kvalitetnih pojedinaca u Radniku. To je ekipa koja je spoj mladosti i kvaliteta. Smatram da nam je potrebna svjesnost situacije u kojoj se nalazi klub i da svi igrači moraju dati maksimum", rekao je u najavi meča Mladen Žižović.

U istom terminu će se odigrati i meč na Tušnju. Tuzla City dočekuje Široki Brijeg koji je u odličnoj formi i vezao je tri pobjede u domaćem šampionatu. Nažalost, vjerovatno će i ovaj put teren na Tušnju itekako uticati na kvalitet fudbalske predstave, ali bez obzira na to mogli bismo pratiti izuzetno zanimljiv i neizvjestan meč.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Također, danas Čelik koji je ponovo ostao bez trenera gostuje kod Mladosti iz Doboja kod Kaknja. Između ove dvije ekipe su dva boda. Čelik je 10. sa 16 bodova, dok Mladost na 11. poziciji, u zoni ispadanja, ima 14 bodova - jasno je koliko bi pobjeda u današnjem meču značila i jednima i drugima.

Za kraj treba istaći da se sutra (15:00) na Gradskom stadionu u Banjaluci igra meč Borac - Sloboda i da se upravo ovom utakmicom zvanično zatvara prvi dio sezone Premijer lige BiH.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE