Srbija bh. juniorima nanijela prvi poraz u drugom krugu

EP A divizije, drugi krug

Srbija bh. juniorima nanijela prvi poraz u drugom krugu

Juniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine na Evropskom prvenstvu A divizije koje se igra u Turskoj doživjela je svoj prvi poraz u drugoj fazi šampionata Starog kontinenta. Od izabranika Dragana Bajića bolja je bila selekcija Srbije rezultatom 77:71.

Srbija je povela iz prvog napada, ali je već u narednom napadu Edin Atić pogodio za tri poena, a potom je dugo na semaforu stajalo 5:5. Garić je pogodio novu tricu za ekipu Dragana Bajića, a Aleksić je odveo BiH na pet poena prednosti.

Nakon 14:14, BiH je povela sa 16:14, a potom je uslijedio pad u igri juniorske reprezentacije naše zemlje. Promašivali smo zicere, te pravili mnogo grešaka u predaji lopte, što je Srbija znala kazniti. Četiri uzastopna poena Pene, a potom i dvije trice Marinkovića, od kojih je druga bila sa zvukom sirene, odveli su Srbiju na osam poena prednosti nakon prvih deset minuta igre.

Kriza u igri BiH nastavila se i početkom druge četvrtine. Imran Polutak je imao 0/4 u situacijama pod košem, a nakon što je Peno pogodio tricu za najveću prednost Srbije od 13 poena (30:17) Bajić je pozvao time-out. Polutak ni nakon dva slobodna bacanja nije uspio postići svoje prve poene, a crnu seriju BiH bez poena u trajanju od tri minute prekinuo je Nedim Đedović.

I nakon dobro odigrane odbrane bh. juniori nisu uspjeli poentiranjem u napadu smanjiti vodstvo Srbije, već su u nekoliko navrata gubili loptu. Srećom, ni realizacija Srbije nije bila na nivou, pa smo se držali u igri. Na nešto više od četiri minute prije kraja na semaforu je stajalo 30:19. Predić je prednost Srbije spustio na devet poena, a potom je isti igrač iz izgledne situacija promašio već u narednom napadu.

Nakon dobrog skoka u odbrani, Enis Memić nije uspio poentirati sa linije za slobodna bacanja. Ipak, Predić je ubacio dva penala, pa je nakon trice Ilije Đokovića bilo deset poena prenosti za Srbiju. 

Na 1:05 prije kraja prvog poluvremena Gariću je dosuđena nesportska greška, a nakon što je Ostojić pogodio oba bacanja, promašio je šut za tri poena. U narednom napadu Lazić je napravio slalom kroz reket Srbije, a potom sjajno zakucao za 38:29 za Srbiju. Sedam sekundi ostalo je za bh. kadete nakon što je Peno istočnim komšijama vratio dvocifrenu prednost. Nakon time-outa Milenko Predić je sa zvukom sirene izborio dva slobodna bacanja, ali je pogodio tek jedno. Srbijanski košarkaši su tako na poluvrijeme otišli sa deset poena prednosti (40:30).

Nakon prvih 20 minuta igre šut za dva poena bh. juniora nije bio na nivou. Pogodili su svega šest šuteva od 22 pokušaja, dok je realizacija "penala" bila tek na 50% (6/12). BiH su u igri nakon prvom poluvremena držale izgubljene lopte u kojim je Srbija prednjačila (13:9), dok je naša ekipa bila bolja u "krađi lopti" (7:3). 

Lošu partiju iz prvog poluvremena bh. centar Imran Polutak nastavio je i na početku drugog dijela igre. Srbija se odlijepila na +14, ali je trica Đedovića održava naš tim u igri. Polutak je u nastavku promašio zakucavanje, a Lazić je zaustavljen na polaganju. Šest minuta prije ukrali smo loptu, a Đedović je pogodio uz faul, a potom sa penala smanjio zaostatak BiH na osam poena. Ponovili su mladi košarkaši Dragana Bajića dobru igru u odbrani, a srbijansku opuštenost kaznio je Đedović svojom drugom tricom na utakmici.

BiH se vratila u igru, a nakon koševa Ostojića, novu tricu za našu kadetsku reprezentaciju pogodio je Atić. Ipak, Lazarević pogođa uz faul, a sa linije slobodnih bacanja Srbiji donosi prednost od 51:44. Peno je povećao na 53:44.

Nova trica Atića smanjila je prednost Srbije na šest poena, a Polutak je odlično izblokirao Ostojića. Prethodno je Predić odlično zakucao, a Peno bio mirne ruke sa slobodnih bacanja. U posljednju četvrtinu Srbija je ušla sa šest poena prednosti 55:49.

Nakon odlične blokade u finišu treće četvrtine, Polutak je svoje prve poene zabilježio u prvom napadu u posljednjoj dionici, ali je u narednom napadu naš tim uskratio za šut, napravivši faul. Pavlović i Lazarević odveli su Srbiju na osam pena prednosti.

Simić je pogodio flouter za 63:53, ali je na suprotnoj strani Đedović pogodio tricu. Novim šutem za tri poena Atić je smanjio prednost Srbije na četiri poena, i meč uveo u zanimljivu završnicu. Srbija se slobodnim bacanjima Ostojića i košem Radovića ponovo odvojila na osam poena prednosti. Fantastični Edin Atić nije želio prepustiti Srbijancima laku pobjedu, pa je pogodio još jedan dalekometni šut za tri poena (62:69).

Ipak, nakon sjajnih poena Atić je napravio tehnički grešku. Marinković je pogodio oba penala, a u narednom napadu Srbija je otišla na +9. 

Polutak je smanjio na 71:64, a Đedović je ponovo bio precizan za tri poena. Centra bh. tima Imran Polutak proradio je u finišu meča, pa je prednost Srbije smanjena na tri poena. Ipak, prednost od pet poena juniorima Srbije vratila je trica Ilije Đokovića.

Zaostatak od četiri poena (71:75) selekciji naše domovine vratio je Atić sjajnim zakucavanjem. Peno je pogodio oba slobodna bacanja, a nakon promašaja Atića za tri poena, Lazić skače u napadu. Nakon pretrpeljnog faula promašio je oba "penala", pa je na kraju je Srbija slavila sa 77:71.

Najefikasniji u pobjedničkoj ekipi bio je Peno sa 16 poena, dok je 13 dodao marinković. U redovima naše reprezentacije 19 poena postigao je Atić, dok je 18 dodao Đedović. 

U drugom susretu grupe F, reprezentacija Grčke je nakon produžetaka savladala Španiju rezultatom 89:85.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.