Srbi na nogama zbog kontroverznog poteza Hrvata koji budi nemire: "Dokle će UEFA da šuti?"

Nije prošlo nezapaženo

Srbi na nogama zbog kontroverznog poteza Hrvata koji budi nemire: "Dokle će UEFA da šuti?"

Admin Čaušević

Još jedna utakmice reprezentacije Hrvatske nije mogla proći, a da se navijači ne nađu u centru pažnje. Kao i obično potez pristalica Vatrenih je odjeknuo u Srbiji. Razlog je kontroverzna zastava koja se pojavila na tribinama.

Hrvatska je imala fenomenalnu podršku tokom utakmica grupne faze Eura. U posljednjem meču sa Italijom na tribinama je bilo više od 20.000 navijača Vatrenih.

Pred utakmicu na tribanama stadiona u Leipzigu se pojavila i zastava koja je jako zasmetala javnosti u Srbiji jer podsjeća na ratna dešavanja iz 90-ih godina.

"Kad krenemo, gorjet će nebo i zemlja", pisalo je na zastavi što je ujedno citat pokjnog hrvatskog generala Andrije Matijaša Pauka.

Pauk je ostao upamćen po sada već čuvenoj rečenici iz 1993. godine kada je pripremao svoje vojnike na napad na Knin u kojem je bilo smješteno srpsko stanovništvo.

Nakon što se fotografija sa spornom parolom pojavila na društvenim mrežama, automatski su srbijanski mediji počeli da pišu o potezu hrvatskih navijača.

Oglasi

"Dokle će UEFA da šuti na ovo? Hrvati ponovo provociraju Srbe!", samo je jedan u nizu naslova na srpskim portalima povodom okačene parole.

U Srbiji su bili ljuti na UEFA-u zbog dešavanja na utakmici Hrvatska - Albanija kada su gledatelji uzviklivali "Ubij, ubij Srbina" te su čak zaprijetili napuštanjem Evropskog prvenstva.

Na kraju su Albanci kažnjeni sa 47.500 eura zbog paljenja pirotehničkih sredstava, upada na teren i slanja provokativnih poruka, dok je Hrvatska prošla nešto blaže.

UEFA je kasnila HNS sa 28.000 evra zbog bacanja predmeta i paljenja pirotehničkih sredstava, ali ne i zbog vrijeđanja i to je ono što je zasmetalo Srbima.

Bilo kako bilo, političkim porukama definitivno nije mjesto na fudbalskim stadionima koji su nažalost poligan za ispoljavanje nacionalne netrpljivosti...

Za očekivanit je da FS Srbije prijavi ponašanje navijača Hrvatske te bi u tom slučaju ponovo bila pokrenuta istraga protiv HNS-a.

Top Komentari

HBSC
A kada Smrdi pisu Kosovo je Smrdija to nije provokacija,prisvajati tudju zemlju gdje je tu logik.
4 0
user1676370670
E sad neka ga puse Hrvati..A i sutra srbi koji nista bolji nisu.sportska desavanja vam sluze za mrznju i nacionalizam .Svaka cast ima vas i dobrih ali ste nazalost u manjini...E zato ja sutra navijam za Dansku,kao i veceras sto sam za Italiju..Bas zbog tih godinama ****nih nacionalista..Tuzno ali istinito...
3 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi