Srceparajuća životna priča Bayernove "ptice trkačice": "Tata, ne brini, gledat ćeš me na TV-u"

Čovjek koji je zasjenio Haalanda i Lewandowskog

Srceparajuća životna priča Bayernove "ptice trkačice": "Tata, ne brini, gledat ćeš me na TV-u"

A. Čaušević

Robert Lewandowski i Erling Haaland su igrači o kojim se najviše pričalo pred jučerašnji Der Klassiker. Dvojicu sjajnih napadača zasjenio je 19-godišnji Alphonso Davies. 

Bayern je slavio s minimalnih 0:1 maestralnim lob udarcem Joushea Kimmicha, ali i majstorija njemačkog reprezentativca je završila u drugom planu. Ponovo je kriv bio Davies. 

Talentovani lijevi bek je odigrao još jednu dominantnu partiju. Njegove igračke sposobnosti nisu nepoznate, međutim jučer ga je gledao cijeli svijet. I nije razočarao, posebno svoje roditelje kojim je još kao dječak dao obećanje koje sada ispunjava.

Na terenu Signal-Iduna Parka jučer je imao 42 sprinta, impresian je njegov trk brzine 35 km/h kada je stigao Haalanda i oduzeo mu loptu. Nakon utakmice Thomas Muller ga je u šali nazvao Bayernovom "pticom trkačicom".

Davis je rođen u Budaburamu (Gana), ima kanadski pasoš i porijekom je iz Liberije. Na Allianz Arenu ga je doveo Hasan Salihamidžić nakon jedne turneje po SAD-u kada je Braco ocijenio da se radi o jednom od najboljih igrača svoje generacije.

Debeas i Victorai Davies su ga na svijet donijeli u izbjegličkom kampu u novembru 2000. godine nakon što su jedva preživjeli građanski rat u Liberiji. U Gani su proveli pet godina. Osjećali su se kao u "zaključani u kontejner iz kojeg nema izlaza".

Nakon toga uslijedio je odlazak u Kanadu, navikavanje na novi kontinent i novi život. Dane je uglavom provodio čuvajući mlađe braću dok su roditelji bili na poslu.

Ali kako život donosi prilike Davies je jednu takvu iskoristio. Zahvaljujući svojoj brzini odskakao je od svojih vršnjaka. Bio je brz i sa loptom od nogama. Kanađani to nisu propustili te su mu dali državljanstvo, a za A selekciju je debitovao sa 16 godina.

Dolaskom u Bayern prekomandovan je na poziciju lijevog beka. Od oktobra do jučer upisao je 20 nastupa u Bundesligi. Jednostavno, postao je nedodirljiv.

Situacija kada je oduzeo loptu Haalandu govori koliko je brz, tačan i precizan na terenu što se ne može baš reći kada je u pitanju njegov "ljubavni let" dp Pariza da vidi djevojku, fudbalerku PSG-a Jordyn Huitemu. Zakasnio je na trening te je platio kaznu od 20 hiljada eura.

alphonso davies family SCREEN

"Kada se sjetim gdje smo počeli i vidim se danas, sjedim na kauču i gledam ga kako igra, čini mi se da sanjam", kaže njegova majka Victoria.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

"Kada igraš fudbal znaš da možeš izgubiti utakmicu i vratiti se kući. Ali kada preživljavaš rat i metak te sustigne, nisi siguran da će ti se isto desiti", prisjetio se otac Debeah.

Vjerovatno nesvjestan okolnosti i pod utjecajem tipičnog dječijeg ohrabrenja Alphonso je kao dječak ocu rekao: "Tata, ne brini. Jednog dana ćeš me gledati na televiziji". Nekoliko godina kasnije obećano je i ispunjeno - Davies je među najboljim bekovima svijeta.

Zaprati FC Bayern Munich, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FC Bayern Munich Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Premier
Super lik
7 0
Twista
Brzina mu je juce bila 35,30. Malo se samo angazujete i pronadjete, da trci 42 na sat ne bi mogao kontrolisati noge a kamo Li loptu po travi...
0 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi