Sretan ti rođendan Crvena armijo!

Prije 36 godina osnovan je Red Army

Sretan ti rođendan Crvena armijo!

A. Beganović

"Forza Velež", "Mostar u srcu, Velež do groba", čulo se u proteklih 36 godina sa tribina svih stadiona na kojima je igrao ponos Hercegovine, Velež. Armija navijača kojima je crvena boja u srcu bodrila je svoje Rođene bez obzira da li se borili za titulu, opstanak ili ulazak u viši rang. Ljubav je to koja se ne može opisati i koja traje od 1981. godine kada je osnovan Red Army.

FK Velež i Red Army. Jedno bez drugog ne mogu i bez obzira što navijačka grupa danas slavi 36. rođendan može se reći da "ljubavna veza" Veleža i Red Armyja traje od 1922. godine.

Red Army je uvijek bio više od navijačke grupe, bio je pokret i sa svojom najvećom ljubavi prolazio je kroz lijepe ali i ružne trenutke. Prelomni godina za ovu navijačku grupu bila je 1986., a povod je bila finalna utakmica Kupa Maršala Tita protiv Dinama u kojoj su Rođeni slavili 3:1.

U tim momentima Red Army je ako ne najorganizovanija onda sigurno među najorganizovanijim navijačkim grupama u bivšoj Jugoslaviji, a najveće rivalstvo imali su sa navijačima Hajduka, Torcidom. Oni stariji navijači Veleža i danas se rado sjećaju gostovanju u Splitu 1986. godine kada je sa tribina Poljuda svoje ljubimce bodrilo oko 8.000 navijača. 

Godinu dana nakon toga Velež je u Tuzli igrao odlučujuću utakmicu u borbi za titulu. Oko 3.500 navijača bodrilo je Rođene, a kada su njihovi ljubimci poveli Tušanj je proključao. No, njihova radost je kratko trajala, odnosno samo 13 minuta, a Sloboda je na kraju slavila rezultatom 2:1 i ostala je u ligi. Nezadovoljni suđenjem navijači Veleža su pomoćnog sudiju gađali tvrdim predmetom, pa je uslijedila akcija specijalnih policijskih snaga, a i o ovom gostovanju, te dešavanjima nakon susreta i danas se uz kafu, sok ili pivu u Mostaru dugo priča. Beograd, Split i Tuzla obilježili su jednu generaciju Red Armyja, no  u bivšoj Jugoslaviji nije bilo grada u kojem pripadnici ove navijačke grupe nisu bodrili svoje ljubimce.

I tako je bilo sve do proklete agresije na našu zemlju. Pripadnici Red Armyja za razliku od mnogih navijačkih grupa u bivšoj nam zajedničkoj državi nisu bili zadojeni nacionalizmom, no kada je napadnut Mostar mnogi od njih su stali u odbranu svog grada, svoje domovine. I nažalost, mnogi su izgubili živote, dio ih je otišao na "svoju stranu", a dio je život nastavio van granica naše zemlje.

Međutim, sve nevolje kroz koje je prolazio njihov Velež, nevolje sa kojima su se oni susretali nisu im mogle uzeti ljubav prema crvenoj boji. Nakon što je okončana agresija na našu zemlju lopta se ponovo počela "kotrljati" po bh. terenima, a Red Army kao i Velež, protjerani sa svog stadiona Pod Bijelim brijegom, dom su pronašli u Vrapčičića.

Borili su se Rođeni, a sa njima i njihova Crvena armija sa mnogim problemima i kada se činilo da će nestati sa fudbalske scene zajedno su se vraćali među žive. Danas se Velež takmiči u Prvoj ligi Federacije BiH u kojoj se bori za opstanak, no njegovoj Crvenoj armiji to ne smeta. Svaki vikend, bez obzira da li su domaćini ili gosti, Red Army je uz svoj klub. 

Mostar i Red Army su uvijek bili i uvijek će biti jedno jer sve ih ista ljubav spaja i zato u ime redakcije SportSport.ba "Sretan ti rođendan Crvena arrmijo!"

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi