Srp i čekić na kultnom stadionu zgrozili fudbalsku javnost

Podrška Rusima

Srp i čekić na kultnom stadionu zgrozili fudbalsku javnost

Edmir Škorić

U subotu je u Bilbau odigran meč La Lige između Athletica i Atletica, a gosti iz Madrida slavili su sa 1:0.

Bila je to još jedna teška utakmica za tim Diega Simeonea, ali uspjeli su golom Antoinea Griezmanna osvojiti vrijedna tri boda.

Ovaj meč 12. kola La Lige sada je zasjenio skandal na tribinama, pošto se, između ostalog, na zastavama našao srp i čekić, kao najpoznatiji simbol SSSR-a zajedno sa zvijezdom petokrakom, koja je usput i simbol komunizma.

Na stadionu San Mames bile su prisutne i zastave Narodne Republike Donjeck, kao i zastava SSSR-a. Isticanjem ovih transparenata grupa domaćih navijača izrazila je podršku ruskim akcijama tokom rata s Ukrajinom, a ujedno je izazvala polemike u svijetu fudbala.

“Baskijski separatisti iskazali su podršku Rusiji i takozvanoj “Narodnoj Republici Donjeck” tokom jučerašnje utakmice između Athletic Bilbaoa i Atletico Madrida”, piše Visegrad 24 na Twitteru, koji dodaje “Rusija godinama financira separatističke pokrete u Španiji".

Oglasi

Subotnji događaji nisu bili prvi takvi incidenti navijača iz Bilbaa. U martu, nekoliko sedmica nakon izbijanja rata, grupi ljudi je na stadionu istaknula transparente usmjerene prema NATO-u i samoj Ukrajini, a istaknuta je i zastava tzv. Nova Rusija, tj. napadnuta i "osvojena" područja uključujući Lugansku i Donjecku oblast.

Ostaje sada da se vidi hoće li Athletic biti kažnjen zbog ovog skandaloznog ponašanja jednog dijela navijača.

Athletic dolazi iz grada Bilbaa, autonomne pokrajine Baskije, a igra na stadionu koji je dobio ime po crkvi koja se nalazi u blizini stadiona. Osnovan je davne 1898. godine i jedan je od tri kluba koji nikada nije ispao u 2. ligu uz Real Madrid i Barcelonu.

Ima osam titula prvaka Španije, 24 puta je čak osvajao Kup kralja i jednom Superkup, a igrao je 1977. i finale Kup UEFA.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Specifičan je po tome što za njega mogu igrati samo oni koji su rođeni u Baskiji ili žive tu i smatraju se Baskima. Ta klupska politika na snazi je od 1912. godine, a tijekom Francove diktature smatrala se simbolom baskijskog identiteta.

Prema pisanju medija, Baske se smatra rasistima koji ne žele da stranci igraju za njih. No, s druge strane, radi se o njihovoj želji da očuvaju svoju malu zajednicu netaknutom, i to najviše putem jezika koji je ključan element njihova identiteta.

Top Komentari

Salt_boy075
Isto kao Listica ne sjecam se da je iko drugi igrao za siroki osim Hrvata! Haha
6 1
SarajFK
A kako bi se javnost tek zgrozila da vidi tribinu od onog njeceg iz vrapcica??? Malo crvena petokraka, pa malo mjesec i zvijezda, pa opet petokraka, mapolumjesec, pa sada polako, onako stidljivo se pocele crtati kockice po zastavi. COVICU MAJGUPE STA IM TO RADIS
3 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi